La munte e iarna autentica. Week-end-ul ce a trecut a fost primul in care s-a putut schia. La Cavnic, in Maramures, s-a deschis sezonul de schi, iar turistii din Ardeal s-au inghesuit sa vina la partii.

Cod alb! Asta au primit schiorii din
La munte e iarna autentica. Week-end-ul ce a trecut a fost primul in care s-a putut schia. La Cavnic, in Maramures, s-a deschis sezonul de schi, iar turistii din Ardeal s-au inghesuit sa vina la partii.

Cod alb! Asta au primit schiorii din Ardeal la sfarsitul saptamanii trecute. Cel mai gros strat de zapada si cele mai puternice ninsori s-au inregistrat in Maramures.


PROFIL. Cavnic, altcandva un veritabil oras minier, face tot mai multi pasi catre o localitate cu profil turistic. Deocamdata ar fi o exagerare sa vorbim despre statiune aici, dar lucrurile pot evolua. Mai ales ca locul pare binecuvantat, daca tinem cont ca sezonul de schi a fost deschis mai devreme ca niciodata. Nimeni nu isi mai aminteste de cand nu s-a mai schiat la Cavnic sau in Maramures de la 11 noiembrie. Dupa o iarna zgarcita in zapada, schiorii meritau un astfel de cadou. Unora chiar nu le-a venit sa creada ca instalatiile de transport functioneaza sau ca partiile au fost batute cu "ratrackul". De fapt, totul s-a intamplat peste noapte. Asta din cauza faptului ca cele doua domenii schiabile din Cavnic nu au avut energie electrica in ultimele patru luni. Situatia a revenit la normal in momentul in care administratia locala a sesizat ca s-ar putea schia si totul
s-a rezolvat.


ADEVÃ…R. "Cavnic este polul zapezii din Maramures", asa se lauda localnicii. Si au tot dreptul sa faca asta din moment ce la Cavnic s-a schiat pentru prima oara in aceasta iarna. Pe un strat de zapada moale, care in unele locuri ajunge si la un metru grosime, schiorii din tot Ardealul s-au adunat pentru prima zi de schi a sezonului. Parcarile au fost aglomerate, iar la centrele de inchiriere a fost forfota mare. Multi dintre turisti au evitat sa vina cu schiurile sau placile de snowboard de acasa. Asta pentru ca se spune ca in prima zi de schi e bine sa inchiriezi echipamentul, deoarece la virajele mai puternice poti sa ajungi pe iarba sau pe pietre. Lucrul asta nu l-a trait insa nimeni la Cavnic. Indiferent daca a schiat la Roata sau la Icoana. "Nu prea mi-a venit sa cred ca se schiaza la Cavnic. Am plecat de dimineata din Cluj-Napoca si nu era foarte frig. M-am convins ca e zapada cand mai aveam 30 de kilometri pana sa ajung la Baia Mare si se vedea Gutaiul. Era totul alb. M-am grabit sa ajung cat mai repede, pentru ca sunt tare pasionata de snowboard", a povestit Ioana, medic stomatolog. N-a putut sa vina cu gasca, pentru ca a fost greu sa-si convinga prietenii ca partiile sunt practicabile si sezonul de schi s-a deschis. "Dar lasa ca e mai bine asa. Acum o sa le trimitem poze, sa le facem in ciuda", a punctat clujeanca. Chiar daca sunt relativ aproape de Cavnic, partiile de la Suior si de la Mogosa nu au fost cautate de turisti. "Este zapada la noi, dar nu a venit nimeni sa schieze. Nu am avut nici o client in week-end", a declarat unul dintre angajatii telescaunului de la Mogosa. In plus, teleschiul care deserveste partia Moski, apartinand lui Petre Copos, frate cu George Copos, nu are crosele montate pe cablu.


VIP. Ninsorile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru deschiderea partiilor pe Valea Prahovei. La Sinaia, drumul care duce la Cota 1.4000 a fost acoperit cu un strat de zapada gros de 20 de centimetri. Din cauza viscolului, pistele nu sunt practicabile. In plus, nici lucrarile la telegondola nu inainteaza, astfel ca termenul de finalizare a proiectului a fost fixat pentru anul viitor. Tot din cauza ninsorii, lucrarile la o alta telegondola, cea de la Azuga, treneaza. Dar administratorul a dat asigurari ca pana la Craciun totul va fi gata. Nici la Predeal sau in Poiana Brasov lucrurile nu au stat altfel. Zapada de o palma sau doua si instalatii de transport de cablu aflate inca in vacanta.
Balea Lac, zapada de 87 de centimetriIn acest week-end a nins in mai toate statiunile montane. Stratul de zapada la Poiana Brasov depasea ieri 20 de centimetri, la Predeal, era de 10 centimetri, in statiunea Parang din Valea Jiului - de 50 de centimetri si in masivul Retezat, peste 20 de centimetri. Recordul de ninsoare in acest sfarsit de saptamana a fost atins in Sibiu, la Paltinis zapada masurand 25 de centimetri, in vreme ce la Balea Lac stratul de nea a ajuns ieri la 87 de centimetri.
De maine, vremea se incalzesteConform specialistilor ANM, in urmatoarele zile, vremea se va ameliora atat sub aspectul precipitatiilor, cat si sub aspect termic. Astfel, ca urmare a transportului de aer mai cald spre Romania pe o directie vestica, sud-vestica, valorile termice vor creste de la o zi la alta. Astazi, insa va fi destul de rece in nordul si in centrul tarii, maxima nedepasind 9 grade Celsius. La munte, ninsorile vor continua. De marti, ploile se vor opri in sudul si in estul teritoriului national si se vor restrange spre nord-vestul tarii. Temperaturile maxime se vor situa la mijlocul acestei saptamani intre 2 si 12 grade Celsius, iar
minimele intre -3 si 5 grade Celsius, fiind temperaturi normale pentru luna noiembrie.  Comentariul specialistuluiIn urmatoarele trei zile, ca urmare a transportului de aer ceva mai cald spre tara noastra pe o directie vestica, sud-vestica, valorile termice vor creste de la o zi la alta. Astazi, regimul termic va fi rece, chiar deosebit de rece in regiunile nordice si centrale cu valori diurne cuprinse intre 0 si 9 grade, si nocturne, situate intre ­8 si 2 grade si vor fi innorari in nord-vest si centru, dar precipitatiile vor fi putine si slabe cantitativ. La munte va ninge. Incepand de maine, aria precipitatiilor se va restrange spre nord-vest, nebulozitatea va fi in diminuare si temperatura aerului, in crestere treptata, se va apropia de valorile normale ale primei decade a lunii noiembrie: maxime termice intre 2 si 12 grade si minime intre - 3 si 5 grade, usor mai coborate in depresiuni. meteorolog, Doina Marasoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.