Ziua cercetasului a— Ziua geodezului militar
Este ziua 316 a anului a— Au mai ramas 49 de zile

Soarele Rasare la 7:07 a— Apune la 16:52

Luna Rasare la 9:48 a— Apune la

Ziua cercetasului a— Ziua geodezului militar
Este ziua 316 a anului a— Au mai ramas 49 de zile

Soarele Rasare la 7:07 a— Apune la 16:52

Luna Rasare la 9:48 a— Apune la 17:56
Primul patrar (Luna in crestere) 17 noiembrie a— Luna plina 24 noiembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 1 decembrie a— Luna noua 9 decembrie

Sarbatoare crestina Sfantul Ioan cel Milostiv, sarbatorit astazi, era fiul lui Epifanie, domnul Amatundei Ciprului, si a trait in timpul lui Eraclie, imparatul Bizantului. Murindu-i sotia si copiii, Ioan si-a impartit averea la saraci. S-a decis sa traiasca in slujba lui Dumnezeu pentru ajutorarea celor nevoiasi. Imparatul Eraclie l-a numit pe Ioan conducatorul Bisericii din Alexandria. Mai intai a indepartat eresurile vremii, iar cand persii au distrus Ierusalimul, Ioan a fost trimis in ajutor pentru refacerea caselor si bisericilor stricate si pangarite de navalitori.

a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei; Cuv. Nil Pustnicul

a— Calendar romano-catolic: Sf. Iosafat, episcop, mucenic;
Sf. Cristian

a— Calendar greco-catolic: Sf. Ioan Milostivul, arhiepiscop; Sf. Nil Sinaitul, calugar; Sf. Iozafat, episcop, mucenic

Rugaciunea intai pentru credinciosi
Multumim tie, Doamne, Dumnezeul Puterilor, Care ne-ai invrednicit pe noi a sta si acum inaintea sfantului Tau jertfelnic si a cadea la indurarile Tale pentru pacatele noastre si pentru pacatele cele din nestiinta ale poporului. Primeste, Dumnezeule, rugaciunea noastra; si ne invredniceste pe noi, pe care ne-ai pus intru aceasta slujba a Ta, cu puterea Duhului Tau celui Sfant, ca fara de osanda si fara de sminteala, intru marturia curata a cugetului nostru, sa Te chemam pe Tine in toata vremea si in tot locul si, auzindu-ne pe noi, milostiv sa ne fii noua intru multimea bunatatii Tale. Intelepciune! Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Click istoric Se implinesc astazi 138 de ani de la moartea scriitorului Gheorghe Asachi, personalitate polivalenta a culturii romane. Este intemeietorul invatamantului superior in limba nationala. Devine indrumator cultural in diverse domenii: teatru, scoala, presa, activitate tipografica detinand o fabrica de hartie la Petrodava. A pledat pentru intemeierea Academiei Mihailene. Este organizator al primelor reprezentatii teatrale in limba romana si al Conservatorului filarmonic dramatic. In poezie abordeaza toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditatii, balade. Versifica legendele istorice "Dochia si Traian", "Stefan cel Mare inaintea Cetatii Neamtu".

S-a intamplat azi In Romania
a— 1784 - Armistitiul de la Tibru, incheiat de Closca cu vicecolonelul Schultz, prevedea incetarea ostilitatilor timp de opt zile. Generalizarea armistitiilor intre diversele cete de tarani si armata determina incetarea actiunilor taranesti;
a— 1916 - In imprejurarile unei iminente ocupatii germano-austro-ungare, autoritatile parasesc Bucurestiul si se muta la Iasi;
a— 1931 - Gruparea "Omul liber", condusa de Ioan Th. Florescu, se constituie la Bucuresti in Partidul Liberal-Democrat;
a— 1940 - Decret-lege prin care toate intreprinderile civile sau comerciale, de orice natura, apartinand persoanelor fizice sau juridice, cu sau fara scop lucrativ, asociatiunile, fundatiile si stabilimentele de orice fel, cu exceptia institutiilor cu caracter strict religios sau cultural, "sunt obligate sa concedieze salariatii evrei pana la 31 decembrie 1941".

In lume
a— 1918 - Proclamarea republicii Austria dupa abolirea monarhiei habsburgice;
a— 1990 - Incoronarea Imparatului Japoniei, Akihito, care devine cel de-al 125-lea monarh japonez.    

Nascuti la 12 noiembrie
a— 1929 - Printesa Grace de Monaco (m. 1982);
a— 1955 - Sorin Cartu, antrenor de fotbal.

Credinte populare, traditii, semne In unele legende populare, Dumnezeu nu este unicul ziditor al Pamantului. Pentru implinirea creatiei cere ajutorul diferitelor vietati, in special ariciului, inzestrat cu inteligenta de demiurg: "Cand Dumnezeu a urzit pamantul, i-a ramas olecuta si nu stia ce sa faca cu el.
Atunci a trimis albina la arici, ca stia ca-i istet, sa-l intrebe ce sa faca. Ariciul i-a zis: «Daca e Dumnezeu, nu stie el ce sa faca? Vine sa-l invat eu?». Albina, care s-a facut ca pleaca, s-a ascuns la tatana usii. Ariciul a prins sa vorbeasca de unul singur: «Si Dumnezeu ce fel de om ii! Pe mine s-a priceput sa ma faca asa de urat, parca-s un ghem, si acum vine sa-l invat eu ce sa faca! Nu stie sa faca niste dealuri, niste munti!».
Cum a auzit vorbele ariciului, albina a si plecat si i-a spus intocmai lui Dumnezeu, care asa a si facut". Inteligenta ariciului il ajuta sa pacaleasca si cel mai siret dintre necuvantatoare, vulpea, pedepseste lupul sau intrece cerbul la fuga.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.