Felul in care ministrul de Externe neaga intilnirea cu infractorul Argint aduce aminte de amnezia premierului in scandalul biletelului trimis catre Basescu.

Alexandre Dumas a scris o poveste despre un om care purta o masca de fier pent
Felul in care ministrul de Externe neaga intilnirea cu infractorul Argint aduce aminte de amnezia premierului in scandalul biletelului trimis catre Basescu.

Alexandre Dumas a scris o poveste despre un om care purta o masca de fier pentru ca nimeni sa nu ii poata vedea chipul adevarat. Cu toate acestea, ascuns si intr-o inchisoare, si sub masca respectiva, individul se dovedeste a fi singura speranta pentru revitalizarea unei Frante conduse de Ludovic al XIV-lea. Masca de fier era in acelasi timp si pedeapsa pentru "vina" de a fi fost fratele geaman al regelui, si garantia ca nu va exista un razboi in cazul in care fiecare frate ar fi revendicat tronul pentru el insusi.

Romanii au si ei un caz, pina la un punct, similar, chiar daca doar cinematografic. Se numeste "Masca de argint" si, daca natura metalului din care e confectionata duce cu gindul la o crestere valorica, in fapt este o prelucrare ieftina a unei povesti cu priza la public. Pentru cei care n-au vazut filmul, eroului interpretat de Florin Piersic i se insceneaza tot felul de curse si blestematii de catre personajul jucat de Ovidiu Iuliu Moldovan, care il imita pe Piersic la vorba si la port, ascunzindu-si insa fata sub o masca de argint.

In ambele cazuri se poate constata ca, desi sint menite sa ascunda adevarul, mastile sfirsesc inevitabil prin a-l expune. Il scot in evidenta chiar mai bine decit daca adevarul nu ar fi fost acoperit deloc. Atit primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, cit si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, au fost zilele trecute personajele principale ale unui paradox asemanator: intilnirea lor cu infractorul Argint, pe numele caruia exista un mandat international de arestare, unde au vorbit despre o situatie amplificata de faptele infractorului Mailat, arestat la Roma, sub ochii unor specialisti din Politia Romana trimisi special in Italia pentru a rezolva problemele generate de infractorii romani. Initial, actiunea s-a dorit un fel de masca pentru tratarea cu indiferenta constanta, indiferent de guvernare, a problemei ridicate de neintegrarea populatiei de etnie roma in cadrul unei societati moderne, dar a sfirsit prin a dezvalui cu totul altceva. Masca lui Argint, de refugiat politic, mina lui Cioroianu pe umarul infractorului, de diplomat fara experienta, vorbele lui Tariceanu, de prim-ministru naiv, si obnubilarea temporara a politistilor romani spun povestea unei chestiuni din care politicienii nu au inteles mai nimic. Si anume ca ascunderea gunoiului sub pres nu inseamna curatenie. Ca nu cirpeala permanenta inseamna reforma.

Cit despre gestul lui Cioroianu, care a negat ca s-ar fi intilnit cu Argint si cu masca lui de roman respectabil, in timp ce televiziunile difuzau imagini cu ei doi felicitindu-se reciproc, el arata ca locul sau e intr-adevar alaturi de un prim-ministru care anul trecut nega cu vehementa existenta unui biletel roz cu rugaminti indoielnice, trimis catre Presedinte, in timp ce Basescu flutura hirtiuta cu pricina in direct.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.