Cei mai slabi intre team-urile din Champions League, ros-albastrii au pierdut contactul cu Europa, iar dupa infringerea cu Sevilla au ajuns tinta ironiilor ibericilor.

Atingerea de catre Steaua a semifinalelor Cupei UEFA, cu eforturi financiare relativ mici comparativ cu ale rivalelor din Vest, le-a luat mintile sefilor de cluburi din Romania. Visul de inavutire le-a intunecat judecata si au inceput sa transfere de-a valma necunoscuti ieftini din sud (fie ca e vorba despre Africa sau despre America) sau sa aduca inapoi, la suprapret, fotbalisti ocoliti de ani buni de esenta fenomenului fotbal (Stoican, Nastase, Bratu - Dinamo; Neaga - Steaua). In plus, patronii-antrenori sau prea putin rabdatori au prefigurat cataclismul, care a fost desavirsit nu atit de victoria cu 2-0 a Sevillei in Ghencea, cit mai ales de evolutia Stelei in amintitul joc.

O succinta trecere in revista a rezultatelor din acest sezon ne arata ca am fost luati la suturi de intreaga Europa. CFR Cluj a fost surclasata de cipriotii de la Famagusta, Otelul a fost calcata de Lokomotiva din Sofia, Rapidul nu mai stie ce-i aia victorie in Europa de la epocalul meci cu Hamburg (martie 2006), iar dinamovistii n-au trait cu iluzia ca sint spartani decit citeva saptamini, pina la meciul cu batrinii lui Lazio, pentru ca schiorii lui Elfsborg sa-i declaseze si pe scara „ciinilor". Cit despre Steaua, lucrurile sint clare: este cea mai slaba echipa din actuala editie a Champions League, cu cele mai putine suturi pe poarta expediate, cele mai putine goluri marcate, cele mai putine puncte si cu cele mai multe ofsaiduri. Este atit de slaba incit cotidianul spaniol „AS" a punctat: „Steaua? Nimic nou, multumim. Romanii au fost in teren. Dar sa organizeze un atac le-a dat dureri de cap, iar sa ajunga in careul lui Palop, un vis frumos. Dica n-a aparut, iar Nicolita a schimbat benzile de citeva ori, cautind ceva similar cu un miracol". Dica a fost declarat „trompeta meciului", omul partidei a fost Renato, iar cel mai dur de pe teren a fost declarat Emeghara. Ziarul „La Razon" este mult mai crud cu echipa din Ghencea: „Sevilla a fost aproape sa ridiculizeze o caricatura a fostei campioane a Romaniei. Criza Stelei este mult mai adinca si este vizibila in divortul publicului, care a facut haz de jucatori la fiecare imprecizie".

Ceea ce este mai grav e faptul ca fotbalistii nostri chiar nu isi constientizeaza lipsa de valoare si continua sa traiasca intr-o Liga a Campionilor imaginara. „Nu este o competitie prea mare Liga Campionilor pentru Steaua. Am demonstrat-o si anul trecut. Acum sintem intr-o situatie mai delicata. Cu Sevilla am dat totul, ne-am daruit complet", spune Banel Nicolita, venit parca de pe alt teren, in timp ce mijlocasul Florin Lovin a facut si el masura puterilor sale: „Noi am dat tot ce am putut. Nu mai trebuie sa ne ascundem in spatele performantelor din anii trecuti ale Stelei. Atit putem deocamdata. Sa ajungi in virf este usor, sa ramii acolo este mai greu". Urmatorul meci al Stelei in Liga Campionilor este programat pe 27 noiembrie, in Ghencea, impotriva Slaviei Praga.

Din nou cu patru echipe in Europa Coeficientul UEFA al Romaniei este dezastruos pe sezonul in curs, tara noastra aflindu-se pe un submediocru loc 25 in clasamentul pe 2007/2008, fara a avea vreo sansa de a urca mai sus in urma celor doua partide pe care Steaua le mai are de disputat in grupele Champions League. Coeficientul nostru este 2,4, cel mai slab dupa sezonul 2002/2003, iar in anul competitional 2009/2010 vom pierde privilegiul de a avea o echipa direct in grupele Ligii Campionilor. In timp ce noi sintem in pericol de a stagna la coeficientul total 40,399, Germania are sapte formatii prezente inca in cupele europene, suflindu-ne in ceafa, cu 40,293, iar Rusia si Portugalia, cu cite patru echipe, sint si ele destul de aproape, cu 37,5 si 36,2. Locul opt pe care l-am ocupa in clasamentul coeficientilor ne-ar permite ca in sezonul 2009/2010 sa jucam cu doua echipe in preliminariile Champions League si doua in cele ale Cupei UEFA.