Statul California actioneaza in justitie guvernul federal deoarece nu a validat noua sa legislatie antipoluare. In urma cu doi ani, California a adoptat o lege prin care producatorii de masini erau obligati sa reduca emisiile de gaze ale vehiculelor
Statul California actioneaza in justitie guvernul federal deoarece nu a validat noua sa legislatie antipoluare. In urma cu doi ani, California a adoptat o lege prin care producatorii de masini erau obligati sa reduca emisiile de gaze ale vehiculelor cu 30%, pina in anul 2016. Masura nu poate intra in vigoare insa decit daca Agentia pentru Protejarea Mediului (APM) isi da acordul, deoarece este mult mai dura decit masurile luate la nivel national pentru aceasta perioada.

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, considera ca APM nu are nici o baza legala pentru a bloca initiativa californiana. Purtatorul de cuvint al APM a anuntat ca agentia va lua o decizie pina la sfirsitul lunii decembrie. Daca actiunea legala a Californiei va avea succes, 11 alte state americane au anuntat ca vor adopta aceeasi masura, iar alte cinci state dezbat inca problema.

Schwarzenegger a acuzat, in cadrul unei conferinte de presa, guvernul federal ca "ignora vointa a zeci de milioane de oameni" prin neadoptarea legislatiei in cauza. Actiunea in justitie lansata de procuroul general al Californiei demonstreaza, pe parcursul a 16 pagini, ca intirzierea adoptarii legii inseamna un impact mai mare asupra mediului. Producatorii de masini au lansat, la rindul lor, actiuni in justitie impotriva statului California, din cauza standardelor considerate prea dure ale acestei legi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.