Ovidiu Tender doreste sa aiba o sucursala a companiei in Dubai.

Compania Prospectiuni Bucuresti a anuntat prin vocea actionarului majoritar, Ovidiu Tender, ca din 2008 va efectua prospectiuni seismice in Iran. "Am semnat deja un contra
Ovidiu Tender doreste sa aiba o sucursala a companiei in Dubai.

Compania Prospectiuni Bucuresti a anuntat prin vocea actionarului majoritar, Ovidiu Tender, ca din 2008 va efectua prospectiuni seismice in Iran. "Am semnat deja un contract pentru a efectua prospectiuni seismice in Iran. Contractul se va derula in mai multe etape, iar prima va incepe din 2008. Valoarea contractului nu este una foarte mare si asta nu pentru ca nu am avea de munca pe aceasta piata, ci pentru ca avem foarte mult de munca in Romania", a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Tender.

Pentru a putea face fata cererii venite din afara pentru cercetarile seismice, Prospectiuni va cumpara in 2008 doua noi statii seismice, pentru care a creat alte doua echipe de cercetare. "Dotarea celor doua echipe va costa firma Prospectiuni in jur de 30-40 milioane de euro, bani pe care speram sa-i amortizam in doi ani. Suma necesara va veni o parte din fondurile proprii ale societatii, iar o alta parte de la actionari. Deja am propus o noua majorare de capital de aproape 18 milioane de lei, prin aport din partea actionarilor. La fiecare trei actiuni detinute, fiecare actionar va putea subscrie una noua", a mai anuntat Ovidiu Tender.

In urmatorii doi ani, actionarul majoritar al companiei Prospectiuni isi propune sa intre pe piata din Libia si Siria. "Vom face un centru al prospectiunilor pentru aceasta zona la Dubai. Este un moment propice pentru iesirea companiei pe alte piete si nu dorim sa ratam acest moment", a mai declarat Ovidiu Tender.

Multinationalele europene renunta la afaceri cu Iranul

Companiile multinationale sint supuse presiunilor din partea guvernului SUA de a inceta afacerile cu Iranul, din cauza programului nuclear al acestei tari. Firmele europene sint chiar amenintate cu posibilitatea de a-si periclita interesele din SUA in cazul in care isi continua operatiunile cu Iranul. Guvernele europene, in special cel francez, cel britanic si cel german, sustin pozitia Washingtonului in aceasta chestiune, noteaza cotidianul britanic "The Guardian". Cel mai recent exemplu este cel al grupului Siemens, bazat in Germania, care a renuntat la noile afaceri cu Iranul din cauza presiunilor oficiale americane si germane. Compania va continua afacerile deja incepute, pentru care a primit garantii guvernamentale, ce totalizeaza 1% din cifra de afaceri a firmei, dar va renunta la afacerile aflate in faza de proiect. In Statele Unite se desfasoara afaceri ale Siemens ce totalizeaza aproape 25% din cifra de afaceri. Decizia Siemens urmeaza celei adoptate de cele mai mari trei banci germane, Deutsche, Commerzbank si Dresner, de a se retrage din Republica Islamica, dupa ce vicepresedintele american Dick Cheney a avertizat ca ar putea intimpina probleme in afacerile din SUA.

Ministerul de Externe britanic a instiintat, la rindul sau, neoficial, companiile BP si Shell despre posibilele repercusiuni ale afacerilor in Iran. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut firmelor Total si Gaz de France sa nu inceapa noi afaceri cu acest stat. Cancelarul german Angela Merkel doreste chiar ca noi sanctiuni economice sa fie adoptate la nivel comunitar impotriva Teheranului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.