Potrivit raportului realizat de Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii Petrom valoarea companiei a fost drastic subevaluata. Simtindu-se vizat, Adrian Nastase ii cere presedintelui Senatului, intr-o scrisoare, sa nu puna in discutie raportul incriminator fara a prezenta si un punct de vedere din psartea comisiei de privatizare, dar si din partea cumparatorului OMV.

Raportul intocmit de comisia senatoriala de ancheta este devastator la adresa autoritatilor care s-au ocupat de privatizarea PETROM. "Intre Consultant si Parti s-a convenit orientarea evaluarii catre valori superficial motivate si omiterea altora, care au defavorizat SNP Petrom", se arata in documentul citat, care a fost facut public de Hotnews.ro.

Pe linga faptul ca Petrom a fost subevaluat, Comisia a mai constatat ca redeventele platite sint prea mici si ca ca regimul fiscal al companiei va fi unul preferential. Guvernul Nastase, care a perfectat afacerea, este acuzat ca a prejudiciat statul roman prin stergerea datoriilor Petrom. "Cum valoarea SNP Petrom SA a fost estimata tinindu-se cont si de datoriile acumulate, anularea ulterioara a acestora de catre Guvern, prin contractul de privatizare, fara a modifica pretul de oferta, reprezinta prejudiciu adus statului roman", se arata in raportul comisiei de ancheta. De asemenea, senatorii au aratat ca preturile unor terenuri au fost subevaluate, la prima vedere fiind vorba de o diferenta de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Documentul atrage atentia si asupra faptul ca prevederea din legea care a oficializat privatizarea prin care s-a stabilit ca nivelul taxelor si impozitelor platite de OMV-Petrom se va pastra neschimbat timp de zece ani "reprezinta o ingerinta in politica economica romaneasca".Senatorii s-au arata stupefiat de faptul ca oficialii romani nu macar au verificat concluziile financiare ale celor care au evaluat compania. "Incredibil: cum reprezentantii statului roman au acceptat valorile propuse de Consultant, cu privire la valoarea SNP Petrom, fara a detine documente autentice in baza carora sa se poata verifica cum au fost estimate aceste valori cat si elementele definitorii - patrimoniu, situatii financiare, pretul petrolului la zi etc?", se arata in raport.

Din motivele mentionate mai sus, comisia senatoriala cere renegocierea contractului de catre Guvern, dar si stabilirea legalitatii si a responsabilitatilor de catre organele abilitate ale statului.

In cazul in care Senatul va aproba raportul comisiei de ancheta, Guvernul va fi obligat sa tina seama de acest document.

Petrom a fost privatizata in 2004 de Guvernul Adrian Nastase. Presa a ridicat multe semne de intrebare in legatura cu banii incasati de statul roman in urma acestei tranzactii sub 700 de milioane de euro.

Descarca raportul realizat de Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii Petrom (format PDF)

Scrisoarea lui Adrian Nastase catre presedintele senatului Nicolae Vacaroiu (format PDF)