Muzeul Antipa are tot timpul ceva nou de oferit. Pe langa piesele expuse in salile muzeului, expozitiile temporare fac si ele deliciul celor care iubesc stiintele naturii.     De cum intrati in holul Muzeului Antipa, imediat in dreapta d
Muzeul Antipa are tot timpul ceva nou de oferit. Pe langa piesele expuse in salile muzeului, expozitiile temporare fac si ele deliciul celor care iubesc stiintele naturii.     De cum intrati in holul Muzeului Antipa, imediat in dreapta dumneavoastra, intr-o vitrina, alaturi de un soarece-elefant veti putea observa o piesa pe langa care, daca ar fi sa nu va atraga nimeni atentia, ati trece fara prea mare interes. Un iepure. Un iepure ca oricare altul priveste spre dumneavoastra ca si cum dintr-o clipa intr-alta ar zbughi-o. Acel iepure nu va mai fugi niciodata de acolo, pentru ca e impaiat. Pare viu doar pentru ca la Muzeul Antipa exista o mana de specialisti in taxidermie capabili sa faca minuni.     IEPURELE-BIJUTERIE. Bietul animal a avut mult ghinion la viata lui. Acolo unde isi ducea el viata, pe langa Borj Bourguiba, cel mai avansat punct locuit al Tunisiei, in buza desertului, trece o singura sosea. Care, de altfel, se si infunda aici. Trei masini pe zi ar fi deja un trafic greu. Si totusi in seara friguroasa si vantoasa in care membrii expeditiei Punia 2006 au ajuns la Borj Bourguiba, nefericitul iepure zacea de multa vreme intins, cam ca bietele patrupede ce traverseaza besmetice (pentru ultima oara) "autostrazile" Romaniei. Directorul Muzeului Antipa, dr Dumitru Murariu, l-a privit, l-a cantarit din ochi si a decis sa recolteze aceasta proba. Adus (in conditii specifice expeditiilor biologice) la Bucuresti, iepurele din care nu s-ar mai fi putut face nici macar un pres a ajuns una dintre bijuteriile expozitiei deschise la 7 noiembrie la cel mai prestigios muzeu de stiintele naturii din Europa de Sud-Est. Puteti admira cateva sute de exponate si zeci de imagini din si despre expeditiile organizate, intr-o batalie cu ignoranta colectiva a lui Razvan Popescu-Mirceni, de Oceanic Clubul pe care il conduce impreuna cu cercetatorii de la Muzeul Antipa si cu cei de la Muzeul de Arheologie din Constanta in bazinul Marii Mediterane, un univers de o biodiversitate spectaculoasa si, totodata, leagan al civilizatiilor moderne. Derulate in special in ultimii trei ani, expeditiile au readus cercetarea romaneasca in circuitul international, fie si numai pentru ca trei dintre descoperirile exploratorilor romani au fost premiere absolute pentru stiinta. Expozitia ramane deschisa pana la data de 25 noiembrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.