Dupa mai bine de 30 de ani in care a alunecat precum un peste din miinile politiei, Thomas Murphy, temutul lider al Armatei Republicane Irlandeze, a fost in sfirsit capturat.

Ultima data scapat ca prin urechile acului in martie anul trecut, unul dintre cei mai rar fotografiati irlandezi, Thomas Murphy, in virsta de 58 de ani, a fost prins la sfirsitul acestei saptamini. Reputatul comandant al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) a fost fortat sa iasa din umbra pentru a da explicatii in fata judecatorilor, care i-au pus in spate operatiuni masive de evaziune fiscala, relateaza Associated Press.

Politia si procurorii irlandezi, care s-au dat decenii la rind peste cap sa arunce dupa gratii celebrul terorist si traficant de petrol, au reusit sa-si duca operatiunea la bun sfirsit dupa un calapod brevetat de autoritatile americane in capturarea lui Al Capone: mergind pe urmele banilor. Thomas Murphy a reusit sa se tina departe de ochii vigilenti ai politiei inca din martie 2006, cind autoritatile britanice si irlandeze au facut o razie in ferma sa, unde au descoperit o vasta operatiune de contrabanda cu petrol din care nu lipseau mai multe vagoane-cisterna, o conducta subterana, bani lichizi si cecuri indesate in mai multe plase, precum si laptopuri dosite in baloturi de paie. La acea vreme s-a suspectat ca Murphy s-a facut nevazut printr-unul dintre tunelurile subterane ale proprietatii sale.

Miercuri noapte, fortele speciale de politie l-au prins pe liderul irlandez in timpul unei partide de fotbal galic. Politia si doctorii au aratat ca Murphy a simulat ca nu se simte bine pentru a merge la un spital, unde intentiona sa mai traga de timp. Joi dimineata avea insa deja noua capete de acuzare pentru neplata unor taxe. In timp ce era escortat in fata Curtii din Ardee, liderul IRA a incercat sa-si acopere fata cu miinile, lasind jurnalistilor la vedere doar ceafa. Citeva ore mai tirziu, cind parasea deja, pe cautiune, incinta unde a fost detinut, bondocul celibatar afisa deja un suris de Mona Lisa, dupa cum l-a descris cu satisfactie corespondentul Associated Press.

Singura fraza spusa in mod repetat de Murphy cit timp i se citeau acuzatiile a fost: "Doresc sa mi se aduca avocatul". Procurorii au incercat sa impiedice eliberarea pe cautiune, insistind asupra evaziunii fiscale, care insumeaza 3,7 milioane de dolari. Daca va fi gasit vinovat, Murphy este pasibil de o amenda usturatoare, precum si de o posibila incarcerare. Avocatul acestuia a contrat, descriindu-si clientul ca pe un fermier celibatar onest si fara condamnari anterioare.

Judecatorii au acceptat in cele din urma garantii in valoare de peste 100.000 de dolari, provenind din partea familiei lui Murphy, care a garantat inclusiv cu acte de proprietate asupra unor terenuri detinute de o sora si un cumnat. I s-a retinut totusi pasaportul, i s-a cerut sa se prezinte zilnic la politie si sa revina in fata legiuitorilor saptamina viitoare.

Murphy a pierdut deja doua procese de calomnie, in 1985, in fata publicatiei "Sunday Times", dupa ce ziarul a publicat o investigatie care il prezenta atit ca sef al IRA, cit si ca pe un contrabandist cu arme si petrol. Creierul IRA a fost arestat in repetate rinduri incepind inca din anii 70, dar a fost eliberat de fiecare data, fara sa i se aduca vreo acuzatie.

Eforturile de a impiedica implicarea IRA in crima organizata au sporit din septembrie 2005, cind organizatia militara a trebuit sa predea rezerva de armament provenita din Libia. Armata Republicana a comis 1.775 de crime in perioada 1970-1995 in incercarea de a desprinde Irlanda de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii. In perioada de activitate maxima a organizatiei, politia nu putea opera in zona de rezidenta a lui Murphy, patrulele britanice de politie fiind nevoite sa foloseasca elicoptere pentru a evita caile de acces minate din regiune. Persoanele suspectate ca au raportat politiei de-a lungul timpului despre activitatile IRA erau adesea torturate, impuscate si aruncate pe marginea soselelor.

Potrivit relatarile anterioare despre IRA, Murphy este principala veriga in traficul cu arme din Libia, pe care acesta le procura personal din aceasta tara, la adapostul unor pasapoarte false. Libia a indreptat peste 100 de tone de arme inspre IRA, in special pe la mijlocul anilor 80.

El a fost declarat de catre publicatia "Daily Telegraph" principalul responsabil al ambuscadei Warrenpoint din 27 august 1979, in care au fost ucisi 18 soldati britanici, fiind de asemenea suspectat ca s-a aflat in spatele bombardamentelor din Mullaghmore, petrecute in aceeasi zi si soldate cu patru victime.