Stiati ca la 14 noiembrie incepe Postul Nasterii Domnului? Nuuu? E, acum stiti! Stiam si eu, numai ca nu mi-am inchipuit ca poate starni atata panica. Chiar groaza!       Prietena mea Draga a venit mai mult decat ingrozita
Stiati ca la 14 noiembrie incepe Postul Nasterii Domnului? Nuuu? E, acum stiti! Stiam si eu, numai ca nu mi-am inchipuit ca poate starni atata panica. Chiar groaza!       Prietena mea Draga a venit mai mult decat ingrozita pentru ca intram in post! Ei si, ce-i cu asta?, i-am spus eu. Ce, ai uitat sa gatesti, sa faci minuni din legume si fructe? Treptat, fruntea i se lumina si trecuram la o cafeluta de relaxare si limpezire a situatiei cumplit de tensionate. Mai, fato! Nu-ti dai seama ca acum, in perioada asta, poate o gospodina adevarata sa-si etaleze talentul?! Pai, ai uitat cand pui pe masa minune de mancarica din dovlecei cu chiftelute din soia, da€™alea grozave din care faci tu, de nu recunoaste nimeni inlocuirea carnii cu soia, cand faci tu, pentru sambata si duminica, scrumbie in pergament sau plachie de crap, de mor de pofta jumatate dintre vecini, ei, cum e, draga?! Si, vrei sa-mi spui ca ai un retetar minuscul? Tu?!     Draga ma privea din ce in ce mai increzatoare. Se scutura ca de fiori si-mi spuse ca nu-si da seama ce o apucase. Imi mai zise ca, in magazin, la coada de la paine, intalnise pe vecina de la trei, care-i spunea cu groaza ca intram in post si ca ce-o sa mai gateasca ea, pentru ca ai ei nu mananca decat carne si branzeturi. Atat de speriata era vecina de la trei, incat ii indusese si ei starea de panica. Nu-mi venea sa cred si, pentru ca tot eram la o cafeluta, i-am tras un perdaf si i-am spus ca, atunci cand se instaleaza batranetea, panica isi face de cap. Draga a percutat rapid, arsa de ciupitura, si mi-a zis ca-mi va demonstra ea ce poate.     Asa te vreau, Drago! Si, cand a dat sa plece, i-am zis ca ar putea sa ma ajute sa prepar ceva pentru cuscrul meu, care trebuia sa manance numai legume fierte. Draga si-a indreptat spatele si a iesit pe usa cu aerul unui general plin de rani, care a reusit sa obtina un armistitiu. Ce-mi veni cu cuscrua€™ nu stiu, dar imi trebuia un motiv care sa justifice intr-un fel mancarimile de degete si imboldurile pe care le aveam. Mi-am zis ca n-ar strica sa incep o intrare in subiect, usoara pentru inceput. Buuun! Deci, chitita pe lucruri mari! M-am infipt in frigider si am scos cutiile cu legume. Instalate pe masa din bucatarie, cutiile trebuia sa-mi ofere tot ce m-ar inspira pentru o creatie culinara deosebita. As! Toate erau niste obscure legume: dovlecei, rosii, teline, ardei grasi - galbeni si verzi - morcovi, marar si patrunjel. Ptiu! Nimic deosebit! Elanul mi se pleostise! Dar nu trebuia sa arat asta! Musai trebuia sa prepar ceva! Ma enerva semnalul subliminal pe care mi-l transmisese Draga! Ia te uita, draga, cum se transmit ideile proaste si panica fara rost!     Ajutor de la ranita! Pe usa isi facu aparitia Draga, ma intreba ce fac si se oferi sa m-ajute. S-a dus la camara, a scos patru cartofi, doua cepe, un borcan cu fasolica verde, o capatana de usturoi, ce mai calea-valea, tot ce trebuia sa caut eu in camara mea. Cu toate legumele insirate pe masa, ne-am apucat sa le curatam si sa le pregatim pentru a face o minunata mancarica. Fara carne, evident! Am curatat, am tocat, am fiert, am combinat, am adaugat, am sarat si piperat, am usturoiat... La sonerie, bing-bang! Aud ca prin vis. Ma ridic cu greu din fotoliul in care adormisem si deschid. La usa, Draga, speriata pentru ca nu-i raspundeam. Ce-i cu tine, draga, de nu raspunzi? Sun de cinci minute! Ti-e rau? Ma uit la ea si clipesc des ca sa o vad mai bine. Hai sa bem o cafea, daa€™... o faci tu, ca eu sunt adormita si obosita! Pana acum, cand m-ai deranjat cu soneria, preparam amandoua o mancarica de legume. De post, tu!       Mancare de legume     Ingrediente: doua cepe, trei rosii, doi ardei grasi, un morcov, trei cartofi, fasole fideluta, o sfecla rosie mica, usturoi, sare, piper, marar, patrunjel, cimbru. Preparare: morcovul si cartofii se pun la fiert. Sfecla se fierbe separat. Ceapa tocata si ardeii feliute se inabusa cu putina apa, se adauga fasolea, rosiile descojite, taiate felii, morcovul si cartofii fierti, curatati si taiati bucati, sfecla taiata cubulete, usturoi taiat, sare, piper, cimbru. Se da la cuptor incins 15 minute. Se orneaza cu verdeata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.