Gabriel Rusu, fost consilier la primaria din Roma (2004-2006), Comisia de Reprezentare a Comunitatii de Imigranti, crede ca, spre deosebire de alte comunitati de imigranti, cea romana a avut de suferit de pe urma absentei vocilor oficiale ale autorit
Gabriel Rusu, fost consilier la primaria din Roma (2004-2006), Comisia de Reprezentare a Comunitatii de Imigranti, crede ca, spre deosebire de alte comunitati de imigranti, cea romana a avut de suferit de pe urma absentei vocilor oficiale ale autoritatilor.

Cum credeti ca poate fi contracarata cumva aceasta imagine negativa a romanilor in Italia?

Consider in primul rind ca este esentiala existenta in Italia a unei voci oficiale a romanilor - din partea autoritatilor de aici si din tara - o voce ferma, punctuala, credibila pentru a sustine si apara comunitatea romana ori de cite ori este nevoie, cind sintem denigrati, lucru care nu s-a intimplat pina acum. Si asta, spre deosebire de alte comunitati care au reprezentati diplomatici foarte prompti in situatii delicate. In calitate de consilier la primaria Romei am fost nevoit sa adresez eu insumi interpelari si motiuni pentru a apara dreptul romanilor care traiesc si lucreaza in Peninsula, respectind legile din aceasta tara. Tocmai faptul ca lipsesc si au lipsit luari de pozitie oportune din partea reprezentantilor autoritarilor romane a penalizat enorm comunitatea romana si imaginea ei in Peninsula, ajungindu-se astfel sa fie judecati gresit si condamnati toti romanii. S-au adus astfel daune incalculabile, imense intregii comunitatii romane din Italia.

In acest sens, ce masuri ar trebui adoptate de guvernul de la Bucuresti?

A sosit timpul ca autoritatile de la Bucuresti sa valorizeze romanii de calitate din Italia care se implica in viata sociala, politica si culturala a Peninsulei, care au experienta integrarii in acest stat si o viziune asupra ambelor tari, putind reprezenta cu onoare Romania. Trebuie de asemenea depuse eforturi pentru promovarea culturala eficienta a culturii romanesti. Apoi, Guvernul roman trebuie sa stabileasca o linie de dialog si intelegere cu autoritatile italiene pentru a restabili climatul de convietuire intre comunitatea romana si italieni. Pe de alta parte, Guvernul trebuia deja sa actioneze pentru a informa romanii atit din tara, cit si din Italia in legatura cu drepturile si indatoririle care le revin. Guvernului roman ii revine obligatia informarii urgente a acestora, pentru a evita ca in viitor romanii sa se afle ilegal in Italia.

Iar in ce-i priveste pe imigrantii romani insisi? Ce ar trebui sa faca pentru a evita aceasta etichetare de saracii Europei, cei mai prost platiti dintre imigrantii din Peninsula?

Trebuie sa insistam prin toate mijloacele pentru a-i convinge pe romani sa-si reglementeze statutul lor in Italia. Persoanele care nu au un contract de munca legal trebuie sa solicite neaparat, urgent, patronilor lor italieni legalizarea situatiei de lucru.

V-ati confruntat zilele acestea, dupa declansarea dezastrului, cu situatii de reactii nepotrivite si virulente impotriva romanilor?

Personal, nu. Dimpotriva, eu dar si alti prieteni romani am primit chiar numeroase semnale de solidaritate din partea italienilor in aceste momente dificile prin care trece comunitatea romana.

In lumina ultimelor evenimente, aveti o recomandare la adresa cetatenilor romani care doresc sa emigreze in Italia?

Sa se informeze foarte bine in legatura cu legislatia italiana si, mai ales, sa nu plece inainte de a avea garantia unui loc de munca sigur, legal, si a unei locuinte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.