De mici, de cand le apar  dintisorii, parintii trebuie sa se ocupe de gingiutele si coltisorii micutilor lor.   Mihai Popa, medic dentist, da cateva sfaturi in ceea ce priveste periajul corect al dintilor la copii si frecventa cu
De mici, de cand le apar  dintisorii, parintii trebuie sa se ocupe de gingiutele si coltisorii micutilor lor.   Mihai Popa, medic dentist, da cateva sfaturi in ceea ce priveste periajul corect al dintilor la copii si frecventa cu care micutii trebuie sa se spele pe dinti. Periajul gingivo-dentar se realizeaza cu perii de dinti obisnuite, actionate manual sau cu perii de dinti electrice, iar periajul se face odata cu aparitia primilor dinti pe arcade. Tehnici. Cum alegeti peria de dinti pentru copii, avand in vedere faptul ca pe piata exista foarte multe modele, de la diferite firme producatoare, si care sunt clasificate pe grupe de varsta? "Pot fi cu peri naturali (peri de porc mai tari sau peri de camila mai moi). Avantaje: se adapteaza intim pe suprafetele dentare, gingivale, nu produc traumatisme gingivale, se incarca bine si retin pasta de dinti. Ca dezavantaje... se degradeaza relativ repede prin retinerea si imbibarea cu apa si detrituuri organice". Periile din material sintetic prezinta flexibilitate, rezistenta mecanica si nu retin apa. Mai bune. "Sunt recomandate periile din par natural corect intretinute, bine spalate dupa fiecare intrebuintare. Se schimba la primele semne de inmuiere si rarire a filamentelor (4-8 luni). Intr-o prima faza, la copii, periajul corect este urmatorul: pe fetele dentare vestibulare (cele care sunt spre buze, obraji) cu dintii in contact. Se fac miscari viguroase, ample, circulare cu un diametru cat mai mare. Dupa deschiderea gurii, se procedeaza la fel pe fetele dinspre limba, respectiv bolta palatina, apoi pe fetele dentare care vin in contact (fetele ocluzale). Ulterior, se poate trece si la alta medota de periaj".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.