Parlamentarii americani acuza NASA, pe un ton alarmant, ca se ocupa prea putin de monitorizarea asteroizilor ce ar putea lovi Pamintul.



NASA nu are suficienti bani pentru a feriomenirea de asteroizi Acum doi ani, Congr
Parlamentarii americani acuza NASA, pe un ton alarmant, ca se ocupa prea putin de monitorizarea asteroizilor ce ar putea lovi Pamintul.



NASA nu are suficienti bani pentru a feriomenirea de asteroizi Acum doi ani, Congresul a cerut agentiei spatiale americane sa supravegheze 90% dintre asteroizii de 140 de metri in diametru sau mai mult. NASA nu a stabilit insa un buget foarte mare in acest sens, iar mare parte din banii prevazuti vor servi unui obiectiv drag presedintelui George W. Bush: trimiterea de oameni pe Luna pina in 2020 si apoi pe Marte, informeaza agentia France Presse, citata de HotNews. Membrii agentiei spatiale au explicat ca este foarte putin probabil ca un asteroid de marimea celui care a dus la disparitia dinozaurilor sa loveasca Pamintul. Congresul american a criticat insa dur "neglijenta" cercetatorilor, avertizind ca este posibila o catastrofa de amploare planetara, si a atacat bugetul anual "sarac", de 4,1 milioane de dolari, alocat pentru supravegherea obiectelor ce ar putea lovi Pamintul. Potrivit NASA, exista in jur de 20.000 de obiecte de dimensiuni mici ce pot intra in contact cu planeta noastra. NASA supravegheaza doar asteroizii cu peste un kilometru in diametru, ce nu pot ajunge in imprejurimile planetei noastre decit o data la 100.000 de ani.

Scott Pace, seful Departamentului de analiza si evaluare a programelor de la NASA, a explicat ca agentia nu poate face mai mult, "date fiind constringerile financiare si obiectivele strategice cu care NASA a fost deja insarcinata". Politicienii americani nu sint insa de aceeasi parere. "Vorbim de o cheltuiala minima in comparatie cu costul unei astfel de pagube. Pina la urma, poate fi distrusa chiar intreaga planeta", a declarat congresmanul republican Dana Rohrabacher. Mai mult, criticii spun ca NASA a "strins cureaua" in cadrul multor programe de cercetare pentru a indeplini telul impus de George W. Bush.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.