Washingtonul vrea ca baza-radar din Cehia, alaturi de zece interceptoare de racheta in Polonia, sa faca parte din scutul sau antiracheta destinat sa protejeze Statele Unite si aliatii lor de eventuale atacuri cu racheta lansate din state cum ar fi Ir
Washingtonul vrea ca baza-radar din Cehia, alaturi de zece interceptoare de racheta in Polonia, sa faca parte din scutul sau antiracheta destinat sa protejeze Statele Unite si aliatii lor de eventuale atacuri cu racheta lansate din state cum ar fi Iranul, transmite Mediafax. Statele Unite se asteapta ca Praga sa isi prezinte pozitia finala anul viitor. Din suma de 310 milioane de dolari stabilita in acest scop, congresmenii au scazut 85 de milioane, pentru lucrari de constructii ce vor fi efectuate la statia-radar din poligonul ceh Brdy, si la baza cu interceptoare din Polonia. Pentagonul va acorda aceasta suma dupa ce va primi aprobare pentru construirea acestor baze, din partea tarilor-gazda. De cealalta parte, Rusia anunta ca are in vedere mai multe actiuni de riposta, inclusiv dezvoltarea unor noi tipuri de sisteme de racheta, in cazul in care Statele Unite instaleaza elemente antiracheta in Europa Centrala, avertizeaza Iuri Baluievski, seful Statului Major al armatei ruse, citat de AFP. "Elementele antiracheta americane in Europa reprezinta o amenintare pentru Rusia, care este clar ca va trebui sa ia masuri adecvate", a afirmat Baluievski. "Masurile includ dezvoltarea unor noi tipuri de sisteme de racheta si posibila utilizare a sistemelor existente. Totul depinde de evolutia situatiei. Militarii rusi vor trebui sa elaboreze toate contramasurile posibile", a spus Baluievski. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.