La aproape un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Chisinaul fuge de Bucuresti ca dracul de tamaie. Nu ca ar fi prea aromitoare tamaia romaneasca. In ciuda tuturor avertismentelor, "expertii" de la Bucuresti au preferat sa aplice o varian
La aproape un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Chisinaul fuge de Bucuresti ca dracul de tamaie. Nu ca ar fi prea aromitoare tamaia romaneasca. In ciuda tuturor avertismentelor, "expertii" de la Bucuresti au preferat sa aplice o varianta de acordare a vizelor care a distrus pur si simplu imaginea Romaniei in stanga Prutului in mai putin de un an de zile. Sistemul stupid al programarii pentru vize prin Internet urmeaza sa fie eliminat - insa doar dupa ce a indreptat pe basarabeni catre ambasadele Ungariei si Bulgariei. In plus, acelasi sistem total neinspirat a umplut buzunarele unor baieti destepti cu conexiune larga, care au capusat pagina electronica a Ambasadei romanesti la Chisinau. In loc sa fie acordate vize pe termen lung - doi trei ani de zile - cu intrari multiple, Romania acorda vize de 24 de ore, intr-o curata bataie de joc. Un sistem cu vize pe durata lunga ar fi dus la o descongestionare rapida a Consulatului Romaniei la Chisinau - pe cand asa trebuiesc platiti o multime de functionari MAE detasati la Chisinau. Care Chisinau nu este in nici un caz Roma sau Paris - asa ca acreala functionarilor nostri bravi este pana la urma de inteles.
De prostia de la Bucuresti au stiut foarte bine sa profite comunistii de la Chisinau, care au trecut la atac, vazand cum stiu romanii sa-si terfeleasca imaginea, ei singuri, mai bine decat ar putea-o face altii. "Limba moldoveneasca" a fost reactivata in forta, dupa o oarecare perioada de adormire - adormire la nivel international. Romania s-a trezit partenera la un tratat scris in "limba moldoveneasca", iar diplomatii care ar fi trebuit sa faca si ei ceva au preferat sa mormaie o declaratie anexa la un protocol pierdut intr-o mare arhiva. Insa partea frumoasa este alta: "limba moldoveneasca" este doar prima faza. Cea de-a doua a prefigurat-o Vladimir Voronin cand si-a adus aminte ca el este stapan doar peste jumatate din Moldova lui Stefan cel Mare. Exista in continuare voci la Chisinau care vorbesc despre "oprimarea minoritatii moldovenesti din Romania" - cel mai folosit mijloc de tortura fiind impunerea abuziva a unor balcanice chiftele in locul unor parjoale cinstite si curate.
Povestea cu interzicerea televiziunii romane in stanga Prutului nu a fost inca explicata. De fapt, TVR nu a fost interzisa in Basarabia - in continuare poate fi receptionata. Doar ca este retransmisa prin intermediul unui post fantoma, aflat sub controlul cui trebuie, astfel incat TVR poate sa dispara in orice clipa de pe ecranele televizoarelor.
Pana la urma, Romania nu prea are nevoie de haite de analisti sofisticati, pregatiti in universitati occidentale care sa despice aiurea firul in patru. Romania nu trebuie sa faca altceva decat sa ofere un tratament corect romanilor din stanga Prutului. Iar acest tratament corect ar include in prima faza doua chestiuni cat se poate de simple: in primul rand acordarea vizelor de calatorie in Romania intr-un mod care sa nu contina umilirea solicitantului. Orice vorbitor de limba romana ar trebui sa aiba dreptul sa vina in Romania oricand doreste acest lucru. Iar, in al doilea rand, orice basarabean ar trebui sa isi poata redobandi cetatenia romana pe care a pierdut-o fara ca el sa fie de vina. Nu e nevoie de planuri sofisticate, ci doar de un elementar bun simt.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.