Acesta e verdictul criticii de specialitate americane, ale carei reactii entuziaste la filmul lui Mungiu se manifesta in tir continuu. Iar specialistii romani le dau in mare parte dreptate colegilor de breasla de peste Ocean.

Potrivit publicatiei "Hollywood Reporter", in ciuda faptului ca valoarea unui Palme d’Or, cind vine vorba de incasarile peliculei laureate, variaza de la an la an, "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" are sanse sa se plaseze in aceeasi categorie ca si norocoasele "Pianistul" si "9/11 Fahrenheit", lungmetraje care au dus-o pe roze la box office. Mai mult, potrivit aceleiasi publicatii de specialitate, filmul lui Mungiu se afla printre favoritele la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, in ciuda faptului ca destinatarul trofeului de pe Croazeta si cistigatorul distinctiei americane coincid arareori. Printre motivele enumerate in sprijinul acestei ipoteze se numara vizibilitatea autorului, prezent recent in juriul Festivalului de la Pusan, distribuirea filmului in peste 60 de tari, "reactiile extatice ale criticilor", modul in care "4, 3, 2" a performat la box office (peste 300.000 de spectatori francezi), dar si "universalitatea" lungmetrajului, faptul ca receptarea lui nu depinde neaparat de contextul comunismului romanesc.

Cele cinci nominalizari la Oscarul pentru Cel mai bun film strain se anunta pe 22 ianuarie, in acelasi weekend in care se lanseaza in cinematografele din SUA si "4, 3, 2". "Sa nu vindem inca pielea ursului din padure. Haideti, pina una-alta, sa asteptam nominalizarile si sa stam cu ochii pe Globurile de Aur, ele sint un bun indicator", precizeaza criticul de film Alex. Leo Serban. Colegul sau de breasla Andrei Gorzo crede ca, avind in vedere data la care distribuitorul american (IFC Films) lanseaza pelicula, acesta e sigur ca lungmetrajul va obtine o nominalizare. "La o data asemanatoare a avut premiera anul trecut «Viata celorlalti», filmul german care a luat Oscarul", subliniaza Gorzo. El isi da binecuvintarea modului in care "4, 3, 2" este marketat in SUA, si anume ca thriller. "Acest film a generat deja o unanimitate in industria cinematografiei cum arareori se vede, a luat si Premiul FIPRESCI, cel acordat de critici. Dupa declaratia Vaticanului (n. red. - care a condamnat "4, 3, 2" pentru imaginile cu fetusul), am avut unele indoieli in ceea ce priveste soarta sa la Oscaruri, dar, pe masura ce trece timpul, ma conving ca va fi un film controversat in sensul bun in SUA. Sigur are sanse la nominalizari, probabil si la premiu", accentueaza Gorzo.