Orice preparat pe baza de legume, carne sau paste poate deveni mult mai interesant si mai apetisant daca se serveste cu un sos potri­vit, o combinatie aproape magica de condimente si plante aromate. De exemplu, sosul pesto este excelent atunci cand din farfurii "ne zambesc" diverse sortimente de paste. Bu­su­io­cul si semin­tele de pin sunt ingredientele-cheie ale acestui sos conside­rat a fi unul dintre cele mai vechi din lume. In prezent, Genova a devenit faimoasa pentru maiestria cu care se prepara acest sos care, pe me­lea­gu­rile scaldate de apele Marii Adriatice, poarta nu­mele de "pesto alla ge­novese".   SIMPLITATE. Pentru a-l prepara, intr-un blender se mixeaza 50 ml ulei de mas­line, 3 catei de usturoi zdro­biti, 100 g busuioc ma­cinat foarte marunt, 50 g seminte de pin, 100 g branza Pecorino Sardo sau Parmigiano Reggi­anno, sare si piper. Dupa ce se omogenizeaza compozitia, se lasa la rece pana in momentul servirii. Semintele de pin si specialitatile de branza itali­ene (mai greu de gasit in ma­ga­zinele de la noi din tara) se inlocuiesc cu alune prajite si parmezan.   AROMAT. Preparatele din carne, fie ca sunt calde sau reci, pot capata o savoare aparte daca sunt servite cu un sos de mustar de Dijon. Sosul are o usoara culoare gal­bena, iar printre ingredientele principale se afla cepele esalote (un sortiment de cea­pa cu un gust mult mai accentuat, mai iute, ca de usturoi), mustarul de Dijon, maioneza si mararul. Intr-o tigaie se topesc doua linguri de unt si se calesc timp de do­ua minute doua linguri de fai­na. Se toar­na 250 ml lapte si se amesteca incontinuu pana cand se in­groasa compo­zitia. Se adauga o lingura de mustar Dijon si una de maioneza (aromata cu putin suc de lamaie), putin marar tocat (sau chiar tarhon daca dorim un sos si mai aromat), sare si piper. Sosul se poate decora cu bobite de mustar, pentru un aspect mai deosebit.