Potrivit unui comunicat remis NewsIn de catre Administratia Prezidentiala, seful statului considera ca procedura de adoptare a acestei legi este neconstitutionala, avand in vedere ca in cazul acestei legi, explica el, camera decizionala trebuia sa fie Senatul si nu Camera Deputatilor.
Presedintele arata ca articolul 1 al legii pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei prevede ca aceasta se infiinteaza ca autoritate publica autonoma. seful statului invoca articolul 75 alin. (1) din Constitutia Romaniei, care prevede ca proiectele de legi si propunerile legislative prin care se infiinteaza autoritati administrative autonome se supun spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, ca prima camera sesizata.
Basescu arata ca "in forma Legii transmise spre promulgare, ANRCTI devine o autoritate publica autonoma aflata sub controlul unic al Camerei Deputatilor si nu sub controlul ambelor Camere ale Parlamentului, cum sunt celelalte autoritati publice autonome, precum Consiliul National al Audiovizualului, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare etc".
Fara a contesta dreptul Parlamentului, in calitate de unica autoritate legiuitoare a tarii, de a decide cui subordoneaza o autoritate publica, presedintele considera ca, "pentru a fi respectate principiile constitutionale ale bicameralismului si controlului parlamentar exercitat de ambele Camere ale Parlamentului, este nevoie ca intreg controlul asupra activitatii ANRCTI sa fie exercitat atat de Camera Deputatilor, cat si de Senat", se mai arata in comunicat.