Episcopul ortodox al Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan, si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca a fost cercetat pentru a doua oara de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, chiar daca aceasta institutie i-a dat deja un
Episcopul ortodox al Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan, si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca a fost cercetat pentru a doua oara de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, chiar daca aceasta institutie i-a dat deja un verdict de necolaborare cu Securitatea.

Prima solicitare de verificare a venit din partea lui Gabriel Andreescu si a „Oramed Press SRL“, in anul 2000. PS Ioan Selejan a declarat ca la vremea respectiva ca i s-a cerut sa renunte de buna voie la scaunul episcopal. „Atunci am fost pus in fata unui gest incalificabil. Inainte cu 15 zile de primirea rezultatului si de Sfintele Pasti am primit de la CNSAS o scrisoare in care mi se punea in vedere ca, daca in cele doua saptamani renunt de buna-voie si ma retrag din scaunul episcopal, nu mi se va deschide dosarul“, a afirmat Episcopul Ortodox al Covasnei si Harghitei.
Totusi, CNSAS a dat o decizie definitiva, privind necolaborarea episcopului PS Ioan cu Securitatea, ca politie politica. Cu toate astea, in anul 2006, Gabriel Catalan si Forumul Civic Romanesc au formulat o noua cere re de verificare, iar decizia finala de necolaborare a fost primita luni seara de prelatul ortodox.

„Opinia publica este manipulata“
Episcopul Ioan Selejan a declarat pentru „Gardianul“ ca este nemultumit de atitudinea CNSAS si ca reluarea verificarilor are, in opinia sa, rolul de a crea o stare de indoiala si suspiciune in randul credinciosilor. „Am o nedumerire, pentru ca am fost odata verificat, si daca CNSAS-ul are datele actualizate, atunci de ce a fost nevoie de o alta verificare? Ma intreb, de ce trebuie sa fiu hartuit, de ce este biserica tinuta in aceasta tensiune?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.