Personalul operativ militar, de securitate nationala, serviciile medicale de urgenta, lucratorii din siguranta publica, oficialii guvernamentali cu rol cheie, personalul medical, femeile gravide, sugarii si copiii mici ar putea fi grupele priorita
Personalul operativ militar, de securitate nationala, serviciile medicale de urgenta, lucratorii din siguranta publica, oficialii guvernamentali cu rol cheie, personalul medical, femeile gravide, sugarii si copiii mici ar putea fi grupele prioritare la vaccinarea antigripala in cazul unei pandemii. Un grup de lucru federal (SUA) a elaborat un raport care aduce unele modificari in planul guvernamental de vaccinare in caz de pandemie a diferitelor grupe populationale, se arata in Buletinul Infromativ al Centrului National de Referinta pentru Gripa din Institutul Cantacuzino.
"Avand in vedere ca exista posibilitatea unor cantitati limitate de vaccin in cazul unei pandemii severe, grupul a analizat prioritizarea diferitelor categorii de persoane pentru a rationaliza disponibilitatile potentiale de vaccin. Planul de alocare a vaccinului trebuie sa aiba in vedere nu numai salvarea de vietii, ci si reducerea impactului economic, social si medical", se arata in document. Potrivit noului plan, persoanele in varsta si adultii cu risc crescut au fost plasati in al patrulea nivel de prioritate, in primele niveluri fiind incluse persoanele cu roluri sociale si responsabilitati publice.
Planul a declansat mai multe controverse care vor duce probabil la amendarea lui.
Referitor la productia de vaccin atigripal, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) apreciaza ca pana in 2010 productia de vaccin pandemic ar putea creste astfel incat sa asigure imunizarea a 4,5 miliarde de persoane, adica 67% din populatia globului. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.