Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a vizitat, cu ocazia deplasarii sale in Italia, campusurile cu romåni, ci a avut doar un dejun oficial cu omologul sau Romano Prodi. Potrivit unui document de circuit intern, in campusul Via del Salone, de
Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a vizitat, cu ocazia deplasarii sale in Italia, campusurile cu romåni, ci a avut doar un dejun oficial cu omologul sau Romano Prodi. Potrivit unui document de circuit intern, in campusul Via del Salone, de la periferia Romei, a fost prezenta, in preziua vizitei lui Tariceanu, o echipa de reprezentanti ai Guvernului Romåniei. In timpul intålnirii cu romånii de acolo, si-a facut aparitia presedintele Partidei Romilor- filiala Italia Roma, Costica Argint, care a avut o atitudine ostila si un limbaj violent fata de Guvernul romån, promitånd boicotarea vizitei lui Tariceanu prin huiduieli si lozinci antiguvernamentale.

Un document de circuit intern, obtinut de ziarul „Gardianul“ cu ajutorul colegei noastre Marilena Nedelcu, de la Realitatea TV, arata ca programul vizitei lui Calin Popescu Tariceanu a suferit modificari substantiale. Astfel, premierul a renuntat la a vizita campusul romanilor de langa Roma, rezumandu-se la intalnirea cu omologul sau Romano Prodi. Potrivit documentului, presedintele Partidei Romilor-filiala Italia Roma, Costica Argint, le-a promis unor repr ezentanti ai Guvernului Romaniei boicotarea vizitei lui Tariceanu prin manifestatii de protest, huiduieli si lozinci antiguvernamentale. Se anuntase, dupa unele surse, ca se vor arunca oua si rosii in delegatia oficiala romana.
Prezentam in continuare integral documentul sus-mentionat.

'Ministerul Internelor si Reformei Administrative>>
Cabinetul Ministrului Internelor si Reformei Administrative

Va informam ca in data de 6.11.2007, reprezentantii Guvernului, domnul secretar de stat Gruia Bumbu, doamna Dana Varga, secretar personal al primului-ministru, domnul Adrian Prodan, consilierul ministrului de interne pe problemele romilor, comisar de politie Smarandache Ionut - Politia de Frontiera, s-au deplasat pentru a purta discutii cu romii din campusul Via del Salone de la periferia Romei (un campus autorizat de Primaria orasului Roma) pentru a identifica 2-3 persoane de etnie roma (lideri informali) care sa participe la intalnirea cu domnul prim-ministru in vederea purtarii unor discutii referitoare la problemele pe care acestia le intampina pe teritoriul statului italian.
Dupa discutiile purtate, au fost nominalizati de catre comunitatea din campus trei persoane, astfel: Tomescu Baldovin Lenuta, Horea Iulian, Buzdugan Egist, care o sa participe in ziua de 7.11.2007 la intalnirea cu asociatiile romanilor stabiliti in Italia.
Dupa aproximativ o ora de discutii cu comunitatea din campus, a aparut domnul Costica Argint, presedintele Partidei Romilor-filiala Italia Roma, care a avut un limbaj violent si agresiv la adresa Guvernului Romaniei, acuzand lipsa de reactie a Guvernului referitoare la problemele romilor din Italia.
Acesta s-a laudat ca a fost singurul care s-a ocupat de aceste probleme fara a fi ajutat sau sprijinit de Guvernul Romaniei.
Limbaj violent si reactii de agresivitate fizica au fost folosite si asupra reprezentantilor Guvernului, respectiv asupra doamnei Dana Varga si asupra domnului Gruia Bumbu.
Totodata, a declarat ca in ziua de 7.11.2007, in momentul in care primul-ministru va sosi la Roma, numitul Costica Argint (refugiat politic) impreuna cu alte organizatii va organiza o manifestare impotriva Guvernului Tariceanu, in sensul ca va boicota vizita primului-ministru prin huiduieli si lozinci antiguvernamentale, fara a specifica locul, momentul si persoanele care vor participa la acest 'miting>>.
Comunitatea prezenta a reactionat la atitudinea acestuia, luand apararea Guvernului si a reprezentantilor prezenti, romii din campus salutand vizita primului-ministru.
La final acesta si-a cerut scuze doar fata de domnul Gruia Bumbu.
Din alte surse s-a aflat ca va folosi rosii si oua, avand obligatii fata de unele persoane. Credem ca acestea ar fi persoanele influente din Romania (Nicolae Paun, nasul lui de cununie).
De asemenea, numitul Terteleac Eugen va avea reactii adverse la vizita de maine in colaborare cu numitul Costica Argint.
(red. Dana Varga, secretar personal al primului-ministru)“.

Cu stima,Insarcinat cu Afaceri a.i., Radu Liviu Horumba

(Ioana Theodoru)

Papa Benedict al XVI-lea nu vrea ca Romania sa poarte „eticheta Mailat“

Problema cetatenilor romani din Italia a fost unul dintre subiectele discutate, ieri, de premierul Calin Popescu Tariceanu cu Papa Benedict al XVI-lea, suveranul pontif aratand ca nu este corect ca un intreg popor sa fie „etichetat“ pentru fapta unui singur individ. Premierul si sotia sa, aflati in Italia, au fost primiti in audienta la Vatican. Premierul a ajuns, ieri dimineata, la Roma pentru a discuta cu autoritatile italiene despre situatia cetatenilor romani aflati pe teritoriul acestei tari, dupa ce un roman a fost acuzat uciderea unei femei, ceea ce a determinat expulzari si acte de xenofobie impotriva acestora. Tariceanu discuta si cu reprezentantii comunitatilor romanesti si cei ai industriasilor pe tema situatiei create, dar si cu omologul sau Romano Prodi.

Tariceanu si Prodi cer ajutorul UE
Premierul Tariceanu si omologul sau italian au transmis, ieri, presedintelui UE o scrisoare comuna in care solicita sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea sociala a cetatenilor romani din Italia, in special a celor de origine rroma, si au convenit constituirea unui grup comun de lucru pe problematica rromilor, transmite Mediafax. Grupul de lucru va fi format din reprezentanti ai ministerelor Muncii, Internelor si Educatiei din cele doua tari si va trebui sa gaseasca solutii eficiente pentru integrarea sociala a rromilor. Guvernul italian va respecta securitatea cetatenilor romani si va garanta dreptul la libera circulatie a acestora, prin combaterea prejudecatilor si o colaborare eficienta cu autoritatile romane, a declarat Romano Prodi. „Nu vom alunga in masa pe nimeni“, a spus premierul italian, la finalul discutiei cu Tariceanu. Prodi a mai declarat ca decretul-lege aprobat de Guvernul italian pentru combaterea infractiunilor respecta normele UE, iar deciziile de expulzare a cetatenilor romani de pe teritoriul Italiei vor fi aplicate doar in cazuri extrem de grave. El a precizat totodata ca autoritatile de la Roma nu intentioneaza sa introduca restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani. Parlamentarii Ligii Nordului au manifestat in fata Camerei Deputatilor in timpul intalnirii care avea loc la sediul Guvernului italian intre premierul Romano Prodi si omologul sau roman. Parlamentarii au afisat pancarte cu inscrisuri precum „Imigranti si violenta“, „Prodi, vina este numai a ta“ si altele care ii vizau pe premierul Prodi si pe ministrul italian de interne, Giuliano Amato.

(Claudia Cristofan)

Mitropolitul Iosif: Impotriva raului trebuie sa luptam cu totii

Ieri, IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale si PS Siluan, Episcop Vicar pentru Italia, au adresat o scrisoare preotilor si credinciosilor romani ortodocsi din Italia, in care, printre altele, se spune:
„Biserica Ortodoxa Romana din Italia deplange actele necugetate ale conationalului nostru si gravele consecinte pe care acestea le-au avut. De asemenea, ea se alatura, inaltand rugaciune de mangaiere, la suferinta cauzata familiei victimei... Nu putem sa nesocotim fapta compatriotului nostru, chiar daca provine dintre minoritatile etnice, dupa cum nu am putea sa nu suferim daca unul dintre madularele noastre ar fi bolnav.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.