Trei politisti spanioli sunt pasibili de zece ani de inchisoare, iar alti doi de sapte si, respectiv, trei ani de inchisoare, fiind acuzati ca au arestat ilegal, au maltratat si jignit doi romani. Lucian P. si prietena lui, insarcinata, au fost arestati din greseala la 27 iulie 2006 de agentii politiei Mossos d'Esquadra, din comunitatea autonoma spaniola Catalonia.
Cei doi au denuntat faptul ca au fost maltratati in timpul arestului. Procuratura cere acum zece ani de inchisoare pentru trei agenti acuzati ca au provocat leziuni, au torturat, au atentat grav la integritatea morala si au realizat arestari ilegale. Alti doi politisti sunt pasibili de sapte si, respectiv, trei ani de inchisoare. Aceasta este cea mai dura acuzatie prezentata de Ministerul Public intr-un proces pentru rele tratamente. Potrivit procurorului, ca urmare a cercetarilor desfasurate in cazul unui furt comis prin mijloace violente la 22 iulie 2006 intr-o locuinta de pe strada Ample si dupa o identificare fotografica, cu unele indoieli, un sef al politiei a ordonat retinerea lui Lucian P. ca presupus autor. Pentru realizarea arestarii, cei cinci politisti acuzati s-au deplasat la domiciliul romanului, pe strada Ausias Marc. La ora 21.00, Lucian si prietena lui ieseau din casa impreuna cu un prieten pentru a merge sa bea o cafea. Potrivit Rompres, agentii s-au napustit asupra lor si au facut imposibila orice reactie defensiva, atat din cauza "factorului surpriza" cat si din cauza "disproportiei fizice si numerice". Lucian a primit lovituri pe intregul corp, a fost trantit la pamant si a fost strans de gat pentru a nu tipa, in timp ce i se striga: "te vom ucide, iti place sa lovesti femeile, o sa-ti dea 20 de ani" de inchisoare, sub privirile trecatorilor care criticau "brutala actiune".
Amenintari cu moartea
Procuratura sustine ca politistii l-au maltratat pe Lucian in timp ce il transportau cu masina la comisariat si ca unul dintre agenti i-a introdus in gura un pistol, cerandu-i "sa recunoasca totul". Agentii l-au obligat sa mearga cu capul aplecat, in timp ce agentul cu pistolul il lovea cu arma pe spate si pe gat. Ceilalti doi agenti care se aflau in vehicul l-au insultat si l-au lovit. Cand au ajuns la comisariat, politistii au continuat sa-l agreseze pe roman, lovindu-l cu pumnii, insultandu-l si amenintandu-l cu moartea. Lucian a cerut sa nu mai fie lovit pentru ca este hemofilic si poate muri, dar politistii i-au raspuns ca ar fi fost mai bine daca ar fi murit. In ziua urmatoare, victima furtului nu a confirmat identificarea lui Lucian, care a fost eliberat. (B.C.G.)