Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a depus ieri, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o sesizare penala in care ii acuza pe generalul de Securitate Nicolae Plesita si pe cinci fosti diplomati
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a depus ieri, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o sesizare penala in care ii acuza pe generalul de Securitate Nicolae Plesita si pe cinci fosti diplomati ai Ambasadei Republicii Socialiste Romania la Bonn de acte de terorism. Cei cinci diplomati sunt Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu.
Faptele in legatura cu care IICCR a redactat sesizarea penala "sunt de o gravitate cu totul deosebita, urmarind lichidarea fizica a unora dintre opozantii regimului comunist, precum si sa provoace teama si panica in randul celorlalti contestatari sau potentiali contestatari ai acestui regim", explica Institutul, intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Potrivit IICCR, faptele savarsite constau in infractiunile de omor deosebit de grav si tentativa la aceasta infractiune, lipsire de libertate in mod ilegal, vatamare corporala grava, abuz in serviciu, nerespectarea regimului materialelor explozive, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, asociere pentru savarsirea de infractiuni. Materialul probator anexat in sustinerea sesizarii penale consta in documente de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fosta Securitate comunista est-germana), AVH (Securitatea comunista ungara), adrese oficiale, marturii din diferite surse sau articole din presa.
Bombe pentru anti-comunisti
Conform Institutului, documentele se refera la plasarea, in luna februarie 1981, a unor dispozitive explozive in coletele expediate catre trei cunoscuti contestatari ai regimului comunist (Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu), cu intentia de a cauza moartea sau vatamarea corporala grava a acestora, precum si participarea la alte atentate, atacuri cu gaze ori la rapirea si asasinarea unor persoane. Sesizarea depusa ieri la Parchet este a patra adresata procurorilor de catre IICCR. Sesizarile anterioare au avut in vedere demersul impotriva ofiterilor de Securitate care au racolat minori, cel impotriva a 210 comandanti de penitenciare acuzati de genocid si cel impotriva colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, acuzat de crime impotriva umanitatii. Potrivit Legii, IICCR este abilitat sa efectueze investigatii cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.