Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a sesizat Parchetul General in ce priveste alte acte teroriste comandate de fostul general de Securitate Nicolae Plesita.

Generalul Plesita spune ca
atentatele sale erau acte de patriotism Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) il acuza pe fostul general de Securitate Nicolae Plesita ca a creat, la sfirsitul anului 1980, o celula terorista, formata din cinci diplomati ai Republicii Socialiste Romania la Bonn, celula care avea misiunea de a-i asasina pe disidentii romani Paul Goma, Serban Orescu si Nicolae Penescu. Celula condusa de Plesita era formata din doi securisti „la vedere" (Constantin Ciobanu si Ioan Lupu) si trei ofiteri acoperiti ai fostei Directii de Informatii Externe (Dan Mihoc, Ion Constantin si Ion Grecu). Atentatele au fost planuite ca urmare a participarii celor trei disidenti la o conferinta a OSCE, in noiembrie 1980, la <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Madrid, ocazie cu care acestia au criticat in termeni duri regimul comunist din Romania. Celula a fost formata in Portugalia, imediat dupa incheierea conferintei. Metoda aleasa de Plesita pentru asasinarea celor trei disidenti a fost trimiterea de colete-capcana expediate de la Madrid. In februarie 1981, Orescu a primit la Köln, iar Goma si Penescu la Paris cite un colet ce continea explozibili mascati in exemplare din memoriile liderului sovietic Nikita Hrusciov, editate in spaniola. Cel mai grav ranit a fost Nicolae Penescu, fost lider PNTCD si fost detinut politic din lotul Iuliu Maniu, care a murit in spital la citeva luni de la atentat. Serban Orescu, fost lider interbelic al tineretului liberal, s-a ales cu rani grave la o mina si la un picior si a fost in pericol de a-si pierde auzul. Paul Goma a fost mai prudent, pentru ca, in cazul sau, coletul nu a fost bine inchis, iar scriitorul a observat firele dispozitivului exploziv. Goma a anuntat imediat DST (serviciul secret francez), care a trimis o echipa de pirotehnisti la locuinta din Paris a scriitorului. Ofiterul DST care a incercat dezamorsarea bombei destinate lui Goma si-a pierdut o mina in urma deflagratiei.

IICCR a anexat sesizarii penale documente care provin de la CNSAS si din arhivele Stasi (serviciul secret al Republicii Democrate Germane), AVH (securitatea maghiara) si CIA (serviciul american de spionaj). Documentele Stasi si AVH sint rapoarte ale celor doua servicii, care au ajuns la concluzia ca atentatele au fost organizate de securitatea romana. „Serviciile secrete ale tarilor comuniste se spionau reciproc, astfel ca in arhivele Stasi si AVH am gasit aceste rapoarte care se refera la actele teroriste comise in februarie 1981", a declarat pentru Cotidianul Andrei Muraru, seful Serviciului de Investigatii Speciale al IICCR. El nu a vrut sa dezvaluie si continutul documentelor furnizate IICCR de CIA, intrucit sint informatii clasificate. Muraru a mai afirmat ca unii dintre membrii celulei sint acuzati si de rapire si asasinat, pentru ca ar fi participat la o actiune a cunoscutului terorist Carlos Sacalul. Membrii retelei conduse de Plesita mai sint acuzati de IICCR de fals in inscrisuri oficiale si de uz de fals, pentru ca ar fi distrus documente din arhiva Ambasadei RSR la Bonn, cu scopul de a sterge urmele implicarii lor in aceste atentate.

Al patrulea dosar Aceasta sesizare penala este a patra depusa de IICCR, dupa cele impotriva ofiterilor de Securitate care au racolat minori (decembrie 2006), cea impotriva a 210 comandanti de penitenciare acuzati de genocid (mai 2007) si cea impotriva colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, acuzat de crime impotriva umanitatii (august 2007).

Mai multe despre activitatea IICCR, pe www.cotidianul.ro/select