Cel putin sapte persoane au murit, ieri, in urma unui incident armat care a avut loc la un liceu din orasul Tuusula din sudul Finlandei, au declarat autoritatile locale citate de Reuters. Desi initial se anuntase doar un singur mort si mai multi r
Cel putin sapte persoane au murit, ieri, in urma unui incident armat care a avut loc la un liceu din orasul Tuusula din sudul Finlandei, au declarat autoritatile locale citate de Reuters. Desi initial se anuntase doar un singur mort si mai multi raniti, politia a revenit cu declaratiile in partea a doua a zilei, iar medicii au relatat ca "la prima vedere sunt sapte sau chiar mai multe victime", afirmatie confirmata si de dr. Eero Hirvensalo de la spitalul din localitate. Printre persoanele impuscate se afla se pare si directorul institutiei de invatamant.
Un profesor de la liceul Jokela a precizat ca atacatorul era unul dintre elevii sai. "Atacatorul mergea sistematic pe holurile scolii, batand in usi si deschizand focul prin usi", a declarat Kim Kiuru, unul dintre profesorii liceului Jokela. "Parea ireal ca un elev caruia i-am predat sa alerge spre mine, tipand, cu un pistol in mana", a adaugat profesorul. Toata lumea din oras este socata, mai ales ca incidentul a avult loc intr-un oras situat la circa 40 de kilometri nord de capitala finlandeza Helsinki, si intr-o tara cu una din cele mai scazute rate ale criminalitatii din Europa.
Incidentul s-a produs la colegiul Jokela din Tuusula, o localitate linistita cu 30.000 de locuitori. Potrivit mai multor medii care citau surse de politie, tragatorul este un licean de 18 ani, fascinat de arme si de violenta, care ar fi deschis focul intr-o sala de clasa. El ar fi tras, de asemenea, asupra politistilor veniti la fata locului. Importante efective de politie si medicale au fost deplasate la locul incidentului. Mediile locale au relatat despre scene de panica in randul elevilor, raniti de cioburi, care sareau pe ferestrele claselor.
Inspectorul-sef Tero Haapala, de la Biroul National de Investigatii a declarat, ieri dupa-amiaza, ca fortele de ordine au preluat controlul asupra situatiei, care nu mai prezinta pericol pentru public. El a refuzat insa sa comenteze informatiile potrivit carora agresorul ar fi fost arestat de politie. Guvernul a convocat o reuniune de urgenta, premierul Matti Vanhanen apreciind ca situatia este extrem de regretabila. Autoritatile locale din sudul Finlandei au cerut Biroului National de Investigatii sa declanseze o ancheta asupra incidentului. Presa finlandeza a anuntat dupa cateva ore ca autorul atacului armat de la scoala din orasul finlandez Tuusula ar fi murit. Conform postului de televiziune MTV3, atacatorul isi exprimase de mai multe ori admiratia pentru Hitler si Stalin. Conform paginii electronice a agentiei STT, mai multe unitati de politie au inconjurat cladirea in interiorul careia se afla agresorul, iar politistii au anuntat ca acesta a deschis focul si asupra lor. Un purtator de cuvant al municipalitatii din Tuusula a declarat ca atacatorul, candidat pentru inscrierea in ciclul superior, a deschis focul in timpul unei lectii. Elevii si profesorii au intrat in panica, incercand sa se fereasca de gloante, iar autoritatile i-au evacuat si au organizat un centru de criza, precum si un punct de legatura cu parintii copiilor. Guvernul local a cerut Biroului National pentru Investigatii (NBI) sa declanseze o ancheta in acest caz. Dupa primele ore de la incident, informatiile erau inca contradictorii. Cotidianul Helsingin Sanomat a afirmat de exemplu ca agresorul este un tanar care abia a implinit 18 ani, pe care politistii nu au reusit sa il retina inca. Elevii care au asistat la incident au afirmat ca acesta nu este coleg al lor, dar informatia nu a fost verificata deocamdata. Agresorul a fost vazut de mama unei eleve, venita la scoala pentru a se intalni cu profesorii acesteia. Femeia a declarat ca a vazut patru elevi pe podeaua coridorului, crezand initial ca acestia participa la un exercitiu de aparare, dar ulterior l-a vazut si pe agresor, cu un pistol in mana. Scoala din Jokela avea, in 2006, in total 480 de elevi. (M.BICA)
Clip pe Internet care anunta atacul
Cu numai cateva ore inainte de comiterea atacului, pe site-ul YouTube fusese publicat un clip video, intitulat "Masacrul de la liceul Jokela - 11/7/2007", care prezinta o imagine statica a cladirii scolii, urmata de imaginea unui barbat care indreapta un pistol catre camera. Clipul a fost publicat de un utilizator care foloseste pseudonimul Sturmgeist89, insa inregistrarea la YouTube contine si numele real declarat de utilizator. Un alt clip publicat de Sturmgeist89 prezinta un tanar care trage cu un pistol intr-un mar, intr-o padure acoperita de zapada.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.