Mai multi lideri ai opozitiei georgiene au fost spitalizati ieri in urma ranilor suferite in timpul reprimarii manifestatiei anti-prezidentiale. De cinci zile Georgia este in fierbere dupa ce opozantii presedintelui filo-american Mihail Saakasvili sunt in strada solicitand demisia acestuia si declansarea de alegeri anticipate. Protestele apar pe fondul intentiei republicii separatiste Osetia de Sud de a-si declara independenta impreuna cu Transnistria si Abhazia. Georgia acuza serviciile secrete rusesti de implicare in destabilizarea tarii pentru politica pro-americana dusa la Marea Neagra. Potrivit unor surse confidentiale, Georgia a cerut ieri ajutorul tarilor partenere in contracararea acestei posibile operatiuni rusesti in zona.
Dupa reprimarea in forta a miilor de protestatari, in timpul diminetii de ieri, Ministerul de Externe din Georgia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Tbilisi si l-a rechemat pe ambasadorul georgian din Rusia pentru "consultari". La scurt timp, manifestatiile opozitiei s-au repornit in capitala, relateaza Mediafax. In acest timp, intr-un discurs televizat, Saakasvili a acuzat ieri serviciile speciale ruse de "implicare" in tensiunile din Georgia. Duminica, el declarase ca "forte oligarhice ruse incearca sa destabilizeze situatia in Georgia in preajma alegerilor din Rusia". Tbilisi cere "clarificari dupa ce serviciile speciale georgiene au descoperit documente referitoare la contacte ale colaboratorilor ambasadei (ruse-n.r.) cu reprezentanti ai opozitiei georgiene", a anuntat Ministerul georgian de Externe, citat de agentia Interfax.
Ulterior, si ministrul georgian de Interne a anuntat ca unii dintre liderii opozitiei sunt banuiti ca au legaturi cu serviciile speciale din Rusia, relateaza postul de televiziune Rustavi2, preluat de Mediafax. Ministerul de Interne a dat publicitatii o inregistrare video realizata de serviciile secrete, in care sunt prezentati lideri ai opozitiei care discuta cu angajati ai Ambasadei ruse optiuni de inlaturare prin forta a guvernului de la Tbilisi. Ministerul de Interne a precizat ca legatura dintre ar fi fost asigurata de Tsotne Gamsahurdia, fiul primului presedinte georgian, Zviad Gamsahurdia. Partidul de guvernamant a afirmat ca liderii opozitiei urmeaza ordinele serviciilor de informatii ruse si incearca sa pregateasca o lovitura de stat. (D.E.)