O instanta bucuresteana l-a pus pe fostul sef al SIE Ioan Talpes sa se duca la fostul sau loc de munca si sa ceara, ca simplu cetatean, un dosar exploziv. Tribunalul Bucuresti a aminat, pentru 5 decembrie, recursul declarat de Ioan Talpes (foto) impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 2, care a respins, in aprilie 2007, cererea de revizuire a hotaririi prin care a pierdut procesul cu succesorul sau la conducerea SIE, Catalin Harnagea.

Talpes a fost dat in judecata de Harnagea dupa ce a afirmat ca scandalul „Firul rosu" din 2000 a fost instrumentat de Catalin Harnagea, succesorul sau la sefia SIE, dupa venirea la putere a CDR. In 2000, o publicatie moscovita a sustinut ca Romania si Rusia au purtat negocieri intre 1993 si 1995, cind Ion Iliescu era presedinte, pentru instalarea unui „fir rosu" intre Bucuresti si Moscova.

La ultimul termen, avocata lui Talpes a cerut instantei sa faca adresa la Serviciul de Informatii Externe (SIE) prin care sa-i solicite sa depuna in instanta asa-numitul dosar „Firul rosu" al convorbirilor intre Bucuresti si Moscova. Avocata lui Catalin Harnagea, Raluca Cerchia, a declarat, pentru NewsIn, ca instanta a respins aceasta solicitare si l-a obligat pe Ioan Talpes sa faca adresa catre SIE, in nume propriu, prin care sa ceara acest dosar.

Ioan Talpes vrea sa obtina revizuirea sentintei din 25 mai 2005 a Judecatoriei Sectorului 2 prin care a fost obligat la plata a 75.000.000 de lei vechi cu titlu de despagubiri catre Catalin Harnagea. Totodata, Judecatoria Sectorului 2 a decis atunci ca fostul consilier prezidential sa publice pe cheltuiala sa in Monitorul Oficial hotarirea care il incrimineaza. Talpes a mai fost obligat sa-i plateasca lui Harnagea 5.411.360 de lei cu titlu de cheltuieli de judecata.