Romania are cel mai mare potential pentru fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est.
Peste 50% dintre directorii de companii participanti la un sondaj, realizat de catre firmele KBC Investments, CMS si PENTA Investments, cred ca fuziuni
Romania are cel mai mare potential pentru fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est.
Peste 50% dintre directorii de companii participanti la un sondaj, realizat de catre firmele KBC Investments, CMS si PENTA Investments, cred ca fuziunile si achizitiile din Romania vor fi cele mai atractive, in urmatoarele 12 luni, urmate, la mica distanta, de cele din Bulgaria, relateaza Budapest Business Journal.
Totodata, companiile din cele doua state sunt considerate principalele tinte de preluare din regiune, pentru fondurile de investitii private.
In schimb, cele mai putin atractive state sunt considerate Macedonia, Republica Moldova si Albania.
Numarul fuziunilor si achizitiilor din regiune va creste, in urmatoarele 12 luni, iar cel mai activ sector va fi cel de servicii financiare, se arata in raport.
Volumul fuziunilor si achizitiilor din Europa Centrala si de Est a crescut semnificativ in ultimii cativa ani, iar tendinta se va mentine in urmatoarele 12 luni, potrivit opiniei a 72% dintre repondenti, in timp ce doar 1% anticipeaza un declin.
In Cehia, spre exemplu, este anticipat un numar mai mare de tranzactii in domeniul energiei, minerit si utilitati, precum si in industrie.
Optimismul oamenilor de afaceri este insa la un nivel minim in privinta sectorului produselor alimentare si agriculturii, unde numai 19% dintre participantii la sondaj anticipeaza un nivel ridicat al activitatilor.
Marea majoritate a repondentilor, respectiv 77%, anticipeaza ca vor face achizitii exclusiv in Europa Centrala si de Est, intrucat exista perceptia ca regiunea are un potential mai mare de dezvoltare decat restul Uniunii Europene sau alte state occidentale.
Dintre statele din afara regiunii, cea mai atractiva pentru investitii este considerata Germania, ca urmare a puterii economice si a proximitatii geografice. Germania atrage, de asemenea, o mare parte a exporturilor din Europa Centrala si de Est.
Principala sursa de finantare a fuziunilor si a achizitiilor o reprezinta, potrivit sondajului, imprumuturile bancare, urmate de resursele interne ale companiilor.
Cele mai mari obstacole in calea fuziunilor si achizitiilor sunt, potrivit raportului, integrarea, negocierile si factorii politici, cu toate ca multi directori de companii au spus ca nu au avut dificultati reale in cursul celor mai recente tranzactii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.