Volumul mare de lucrari, schemele incomplete de la Parchete, situatia incerta a statutului procurorului, conditiile inadecvate de lucru au determinat procurorii sa aleaga roba de judecator, a relevat un control al inspectorilor Consiliului Superior a
Volumul mare de lucrari, schemele incomplete de la Parchete, situatia incerta a statutului procurorului, conditiile inadecvate de lucru au determinat procurorii sa aleaga roba de judecator, a relevat un control al inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii realizat in 2006. In ianuarie anul acesta, 201 procurori au cerut CSM sa li se accepte mutarea la instante. Majoritatea dintre procurorii care au dorit la inceputul anului sa acceada la functia de judecator si-au retras cererile adresate CSM.
De asemenea, zeci de procurori au reclamat ieri membrilor CSM statutul incert pe care il au, ei simtindu-se exclusi din casta magistraturii si mai mult asimilati cu functionarii publici. Pusi sa explice perceptia pe care o au fata de incertitudinea statutului lor, procurorii au spus membrilor CSM ca sunt "zvonuri" in sensul excluderii lor din magistratura. In pofida faptului ca li s-a atras atentia ca ar putea munci mai mult ca judecator, multi dintre cei care ar renunta la calitatea de procuror au spus ca nu conteaza. "Intr-un an ati solutionat 60 se rechizitorii, ganditi-va ca veti intra intr-o sedinta de judecata cu tot atatea dosare si veti fi nevoit sa motivati sentinta, sa redactati minuta. Veti avea mult mai mult de lucru", s-a adresat presedintele CSM, judecatorul Anton Pandrea, unui procuror din Petrosani. Potrivit Mediafax, un alt procuror din Harghita a sustinut ca si-a dorit intotdeauna sa fie judecator, insa examenul de la Institutul National al Magistraturii este prea greu, astfel ca vrea sa valorifice posibilitatea de a deveni judecator prin transfer. Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat, citat de Mediafax, ca sunt foarte multe cereri ale procurorilor care doresc sa treaca in functia de judecator. "O parte din motivatiile lor tin de chestiuni personale, o parte dintre candidati au spus ca se regasesc mai bine in functia de judecator, insa marea majoritate a celor care doresc sa treaca de la procuror la judecator au invocat statutul incert al procurorului, au spus ca in ultima perioada exista foarte multe discutii pe aceasta tema. Personal nu sunt de acord cu aceste plecari", a spus Kovesi. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.