Dupa o prima jumatate de an in care ne intrebam unde se va opri din apreciere moneda nationala, in prezent trebuie ne asteptam la o posibila crestere a euro catre pragul de 3,45 lei, sau chiar de 3,5 lei. La aceasta evolutie depreciativa a leului con
Dupa o prima jumatate de an in care ne intrebam unde se va opri din apreciere moneda nationala, in prezent trebuie ne asteptam la o posibila crestere a euro catre pragul de 3,45 lei, sau chiar de 3,5 lei. La aceasta evolutie depreciativa a leului converg mai multi factori. Una din principalele cauze o reprezinta situatia de pe pietele financiare internationale, unde deprecierea puternica a dolarului si cresterea preturilor la materiile prime energetice la care se adauga criza creata de fondurile ipotecare americane cu grad de risc ridicat (asa-numitele "subprime") a creat un puternic sentiment de aversiune fata de risc. Din punct de vedere intern, la scaderea leului contribuie, in primul rand, iesirea inflatiei din parametrii doriti de BNR, la care se adauga marirea deficitelor de cont si comercial, care sunt insotite de incetinirea ritmului de crestere economica. Pe acest fond negativ, euro a revenit ieri la pragul de 3,4 lei, cursul mediu fiind anuntat la 3,3963 lei, fata de 3,3671 lei, acum doua zile. Piata s-a deschis la valori de 3,3720 - 3,3770 lei, dupa care ordinele de vanzare mari au adus euro la peste 3,40 lei (maxim tranzactionare 3,4065 lei, la ora 16:00 cotatiile din piata valutara fiind de 3,3960 - 3,3410 lei. Fata de leu, celelalte monede din zona au avut o evolutie mai stabila, unele dintre ele, precum zlotul, inregistrand cresteri. In privinta acestei monede aprecierea se datoreaza perspectivelor ca Banca Centrala din Polonia sa decida o crestere a dobanzii sale de politica monetara. Pe piata monetara, dobanzile overnight si one week s-au mentinut in culoarul 7 - 8%, dupa ce BNR a atras, luni, 3,92 miliarde de lei in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda 7,5%, egala cu cea de politica monetara. Cresterea euro la un nou maxim, de 1,4730 dolari, a facut ca moneda americana sa nu beneficieze de aportul aprecierii celei unice, cursul mediu fiind stabilit la 2,3149 lei, fata de 2,3187 lei acum doua zile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.