La prima vedere, problema din agricultura pare sa aiba o rezolvare. Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat miercuri ca scrisoarea cu progresele inregistrate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in privinta implementarii
La prima vedere, problema din agricultura pare sa aiba o rezolvare. Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat miercuri ca scrisoarea cu progresele inregistrate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in privinta implementarii sistemului informatic pentru a evita activarea clauzei de salvgardare va fi trimisa azi catre Comisia Europeana (CE), arata agentia de presa NewsIn. "Obiectivul a fost sa avem modulele soft gata inainte de inceperea platilor, iar acestea sunt functionale, si sa dam asigurari ca nu vom incepe platile inainte de finalizarea activitatii de control in teren. Este o decizie a Comisiei si nu vreau sa anticipez, sunt optimist, dar si realist, dar cred ca - asa cum stau lucrurile acum - nu ar trebui sa fie activata clauza", a afirmat Dacian Ciolos, citat de Mediafax, la deschiderea Indagra de miercuri. El a mentionat ca firma de audit care a verificat sistemul de gestionare a platilor va prezenta oficialilor Ministerului Agriculturii, miercuri, 7 noiembrie, raportul pe aceasta tema. "Eu cred ca nu trebuie activata clauza de salvgardare tinand cont de progresele inregistrate, a subliniat ministrul de resort. Dincolo de clauza, problema este de incredere intre Ministerul Agriculturii si Comisia Europeana". Scrisoarea va fi trimisa dupa ce in cursul zilei de miercuri Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va primi raportul de audit de la firma Deloitte. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca Ministerul Agriculturii va trimite Comisiei Europene scrisoarea privind APIA cel mai probabil la 7 noiembrie, inainte de termenul stabilit.9 noiembrie este termenul de gratiePotrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlului in teren. Comisia Europeana a acordat Romaniei o perioada de gratie, pana pe data de 9 noiembrie, pentru a rezolva problemele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca 25 % din subventii. Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro, iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este institutia care gestioneaza aceste fonduri. Dupa primirea scrisorii, Comisia va face o analiza tehnica, iar ulterior va lua o decizie.
Ministrul Agriculturii declara in luna octombrie a acestui an ca exista doua tipuri de controale: unul administrativ - prin care se verifica cele 1.250.000 de dosare depuse - si un control pe teren, care se face pe baza unui esantion. Platile se vor face pe toate suprafetele unde cele doua tipuri de controale au fost efectuate.
In aceasi perioada, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, spunea ca aceasta clauza de salvgardare nu va fi aplicata daca Romania indeplineste urmatoarele conditii: cele doua sisteme IT sa fie pe deplin functionale, iar platile sa fie facute doar in cazul in care acestea sunt operationale. Tot Orban sustinea ca daca nu sunt indeplinite conditiile, cel mai probabil o decizie va fi luata in Colegiul CE din 27 noiembrie. Decizia Comisiei Europene va fi bazata suta la suta pe realitatea din teren. Pat Cox, fostul presedinte al Parlamentului European, a sustinut de asemenea ca este putin probabil ca autoritatile de la Bruxelles sa activeze clauza de salvgardare in domeniul agriculturii. El si-a motivat opinia prin faptul ca progresele realizate de Romania sunt apreciate de membrii Comisiei Europene, dar a tinut sa sublinieze de fiecare data ca aceasta parere este pur personala.Conform articolului 37 al Actului de Aderare, clauza de salvgardare specifica legata de piata interna poate fi aplicata daca un nou stat membru nu si-a indeplinit angajamentele relevante luate in cadrul negocierilor de aderare si daca exista o violare serioasa a functionarii pietei interne ori un risc iminent pentru o astfel de violare. Clauza de salvgardare legata de piata interna se refera la angajamentele ce tin de intregul domeniu al pietei interne. Aceasta include cele patru libertati si sectoare precum concurenta, energia, transportul, telecomunicatiile, agricultura si protectia consumatorilor si a sanatatii (de ex: siguranta alimentelor). Astfel de masuri pot fi decise inainte de aderare pentru a preveni violari serioase si iminente in functionarea pietei interne. Masurile luate inainte de aderare vor fi aplicabile de la data aderarii. Masurile de salvgardare in acest domeniu pot fi luate in primii trei ani dupa aderare, dar pot fi aplicate si dupa aceasta data daca situatia nu este inca remediata. Comisia Europeana poate modifica, scurta sau inceta aplicarea masurilor ca raspuns la progres.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.