Paritatea dintre euro si dolar a inregistrat ieri un nou maxim istoric pe pietele europene, aceasta urcand de la 1,4570 dolari, in sedinta de acum doua zile, la 1,4730 dolari
Deprecierea puternica a dolarului a provocat o reactie in lant, pretul
Paritatea dintre euro si dolar a inregistrat ieri un nou maxim istoric pe pietele europene, aceasta urcand de la 1,4570 dolari, in sedinta de acum doua zile, la 1,4730 dolari
Deprecierea puternica a dolarului a provocat o reactie in lant, pretul unciei de aur urcand pe piata specializata de la Londra foarte aproape de recordul din ianuarie 1980, 850 dolari, atingand la fixingul de ieri dimineata o valoare de 841,75 dolari, pe parcursul sedintei urcand la 845,84 dolari, cu 30% mai mult fata de inceptul anului.
Scaderea monedei americane a survenit pe fondul mai multor factori fundamentali.
Majoritatea analistilor anticipeaza o noua reducere a dobanzii de politica monetara a Rezervei Federale americane, chiar daca seful ei, Ben Bernanke, a declarat saptamana trecuta, la finalul intrunirii Comitetului monetar al Fed, ca in urmatoarele luni nu vor avea loc modificari. Reamintim ca dupa 15 luni in care dobanda americana a stagnat la 5,25%, criza declansata de prabusirea fondurilor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA a determinat Fed sa reduca dobanda in septembrie cu o jumatate de punct procentual, pentru ca la finele lunii trecute sa mai opereze o taiere de un sfert de punct, in prezent ea situandu-se la 4,50%. Pe acest fond s-a redus foarte mult ecartul fata de dobanda din euro-zona, care este de 4%, Banca Centrala Europeana lasand de inteles ca nu va opera modificari pana la sfarsitul anului.
In acelasi timp, un oficial de la Beijing, China fiind cel mai mare detinator de bonuri de Trezorie americane, a lasat de inteles ca Banca Centrala din Asia ar trebui sa opereze o reducere a rezervelor sale in dolari, in favoarea altor monede mai puternice. O astfel de masura, care a mai fost adusa in discutie si la inceputul anului, nu putea avea decat un efect negativ asupra dolarului, avand in vedere ca, neoficial, rezervele valutare chineze in moneda americana ar fi de circa 70%.
Un alt factor fundamental care a determinat scaderea puternica a dolarului a fost reprezentat de cresterea sprectaculoasa a pretului la petrol, barilul urcand la aproape 100 de dolari.
Pe acest fond de aversiune fata de risc, analistii anticipeaza o posibila crestere a euro la 1,50 dolari. Atingerea unui astfel de nivel ar putea sa aduca insa masuri directe in piata ale BCE, aprecierea euro provocand pierderi mari economiei europene, dar aducand beneficii celei americane, care isi stimuleaza exportatorii si isi reduce uriasul deficit comercial.
In astfel de momente de criza pe pietele financiare, investitorii cauta plasamentele in materii prime, ceea ce a facut ca barilul de petrol sa urce la aproape 100 dolari, iar uncia de aur aproape de maximul sau istoric.
Analistii estimeaza ca volatilitatea va continua, in conditiile in care tendinta de depreciere a dolarului se poate mentine, in special pe fondul temerilor legate de impactul pe care il va avea pe termen lung criza creditelor ipotecare din Statele Unite asupra bancilor si a economiei. Expertii considera ca problemele geopolitice, in special cele din Orientul Mijlociu legate de posibilitatea unui atac asupra Iranului, vor sustine scumpirea petrolului si a aurului.
Argintul a urmat tendinta aurului, atingand recordul ultimilor 27 ani, de 16 dolari/uncie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.