Prin decizia de ieri a Curtii, nimeni nu mai poate impiedica referendumul din 25 noiembrie.

Curtea Constitutionala a respins ieri, „ca neintemeiata" contestatia depusa de PRM privind decretul prin care presedintele tarii a convocat referendumul referitor la votul uninominal. Hotarirea este definitiva si va fi publicata in Monitorul Oficial, impreuna cu motivarea sentintei. Prin respingerea acestei contestatii, se elimina practic ultima bariera in calea organizarii referendumului pe data de 25 noiembrie a.c.

In contestatia PRM se arata ca decretul presedintelui incalca prevederile articolul 90 din Constitutie, care obliga la consultarea Parlamentului cu privire la referendumul ce urmeaza a fi initiat, „Parlamentul fiind consultat cu privire la un obiect al referendumului care in Decret a fost modificat". Un al doilea obiect al contestatiei avea in vedere incalcarea unei prevederi din Legea 3/2000 si anume lipsa unei date precise pentru desfasurarea referendumului. Surse din comisia juridica a Camerei ne-a declarat ca respingerea contestatiei ar putea fi explicata prin „lipsa calitatii procesuale" ale semnatarilor. „A fost atacat un decret, ceea ce parlamentarii nu pot face si nu organizarea propriu-zisa a referendumului", a precizat sursa citata.

Daca ieri, Traian Basescu a cistigat o batalie la Curtea Constitutionala, nu este exclus ca, in scurt timp sa se trezeasca cu o noua sesizare prin care sa fie acuzat ca a incalcat Constitutia. In scandalul generat de o modificare a legii referendumului (parlamentarii il acuza pe presedinte ca a retrimis pentru a doua oara legea la reexaminare si ca a refuzat sa o promulge in termenul stabilit de lege – presedintele sustine ca este vorba de o lege diferita fata de cea pe care a retrimis-o in ianuarie 2007 la reexaminare – n.a.), care interzice desfasurarea simultana a acestuia cu orice alt tip de scrutin, Departamentul legislativ al Camerei a confirmat in urma studierii documentelor, ca este vorba de o singura lege, si a concluzionat ca nu trebuia trimisa la reexaminare, ci promulgata pina pe 29 octombrie.

Presedintele camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, explicat ieri care vor fi consecintele: „totul depinde de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, pentru ca reexaminarea vizeaza in prima instanta aceasta Camera. Dupa ce se va pronunta si Departamentul legislativ al Senatului, exista doua variante: legea se trimite la Cotroceni cu o adresa prin care se cere promulgarea ei. Este varianta pe care eu o agreez. A doua varianta, presedintele Senatului face direct contestatie la Curtea Constitutionala". Ieri, deputatul PSD, Eugen Nicolicea a anuntat ca-i va solicita lui Nicolae Vacaroiu sa sesizeze Curtea Constitutionala.