La inceput toti ingerii au fost buni si intelepti. Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei condusi de Lucifer, s-au razvratit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei
La inceput toti ingerii au fost buni si intelepti. Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei condusi de Lucifer, s-au razvratit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei buni au invins, iar cei rai au fost aruncati din cer si au devenit demoni. Peste soborul ingerilor buni, Dumnezeu l-a randuit, pe veci conducator, pe Arhanghelul Mihail. In vremea Sfintilor Apostoli erau eretici care se laudau cu mandrie ca urmeaza ingerilor prin infranare si prin viata lor cea curata si invatau a se da aceeasi inchinaciune ingerilor ca si lui Dumnezeu. De asemenea, existau altii care considerau ca ingerii sunt mai presus de Hristos. Biserica crestina a inlaturat o astfel de credinta ratacita a inchinarii la ingeri, instituind dreapta credinta si vrednica cinstire a praznuirii sfintilor ingeri ca slujitori ai lui Dumnezeu si pazitori ai neamului omenesc. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri si are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiesti. A fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului, a rostit cel dintai numele lui lisus, a pus nume Sfantului loan Botezatorul, a vestit pastorilor ca in Bethleem s-a nascut Mesia. Sfantul Gavriil ocroteste fecioarele, mamele si pruncii si duce rugaciunile la Dumnezeu. Drept recunostinta pentru acesti doi ingeri, Biserica ortodoxa a randuit ca acestia sa fie pictati pe doua dintre usile Sfantului Altar. Unul cu crini in mana, semn al bunei vestiri, iar celalalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Edenului. In traditia populara, se spune ca fiecare om are cate un inger pazitor care il apara de pacate si de ghinion. (B.M.)
Regele Mihai la Manastirea Tismana
Majestatea Sa Regele Mihai I isi petrece ziua Sfintilor Mihail si Gavriil la Manastirea Tismana, din Gorj, in mijlocul credinciosilor si al tuturor celor care doresc sa-i adreseze "La multi ani!" cu ocazia zilei onomastice. Regele va fi insotit de Majestatea Sa Regina Ana, de Alteta Sa Regala Principesa Margareta si de Alteta Sa Principele Radu. In ultimii ani, regele Mihai si-a sarbatorit ziua onomastica in cadrul Usilor Deschise, la Palatul Elisabeta, iar anul trecut, la Manastirea Agapia. Dimineata, familia regala trebuia sa participe la slujba religioasa oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. Slujba religioasa va fi urmata de un pranz oferit de Mitropolitul Olteniei in cinstea Majestatii Sale Regelui Mihai, la care vor participa si reprezentanti de seama ai autoritatilor locale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.