Un recent raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii confirma pozitia codasa a Romaniei in ceea ce priveste internetul broadband, un raport ceva mai vechi al UE pozitionandu-ne la marginea clasamentului continental. Astfel, la jum
Un recent raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii confirma pozitia codasa a Romaniei in ceea ce priveste internetul broadband, un raport ceva mai vechi al UE pozitionandu-ne la marginea clasamentului continental. Astfel, la jumatatea anului rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in banda larga era de 7% (fara conexiuni pentru acces mobil), fapt care se "traduce" prin penultimul loc. Exista insa si vesti bune: ritmul de crestere se apropie de 100% pe an. In aceste conditii, popularitatea conexiunilor dial-up scade vertiginos: traficul dial-up a scazut in medie cu 40% pe an, in ultimii patru ani, ponderea acestora in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%. In total, rata de penetrare a internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumatatea anului 2007 (numar de conexiuni la suta de locuitori). Din studiul realizat de ANRCTI, impreuna cu TASC Strategic Consulting, reiese ca in sectorul comunicatiilor electronice principalele motoare ale cresterii (in 2007) au fost serviciile de telefonie mobila si cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Daca veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de crestere (40%), telefonia mobila a devenit cea mai importanta sursa de venituri in cadrul sectorului (56,7% din totalul veniturilor brute), ambele segmente reusind sa atinga niveluri de penetrare ridicate (62,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonia mobila). Rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in banda larga este in continuare nesatisfacatoare, in pofida cresterii accelerate, in timp ce telefonia fixa pare sa continue "cresterea zero" din punct de vedere al veniturilor si al penetrarii. Actualizare Din datele prezentate de internet WorldStats, pe luna septembrie, se observa o crestere pentru tara noastra: erau 7 milioane de utilizatori de internet, rata de penetrare a ajuns la 33,1% iar numarul conexiunilor in banda larga era de 12%.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.