Bogdan Olteanu refuza sa infiinteze o comisie de ancheta si asteapta ca Parchetul General sa se autosesizeze.

Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu isi protejeaza colegii Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a anuntat ieri, printr-un comunicat, ca a cerut Birourilor Permanente ale celor doua Camere infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta „pentru a identifica senatorii si deputatii din provincie care isi deconteaza banii de chirie, desi au proprietati imobiliare in Bucuresti". PIN isi fundamenteaza solicitarea pe articolul aparut in „Academia Catavencu", potrivit caruia pe lista „chiriasilor" s-ar afla mai multi parlamentari din provincie care detin proprietati imobiliare in Bucuresti si incaseaza totusi bani pe chirie - 1.000 de dolari - pentru folos personal: Andrian Sirojea Mihei - deputat PNL de Constanta; Gabriel Oprea - deputat PSD de Ilfov, fost prefect al Capitalei; Lia Olguta Vasilescu - deputat PRM de Dolj; Ioan Oltean - deputat PD de Bistrita-Nasaud; Bogdan Pascu - deputat PC de Ialomita; Mihail Lupoi - senator PNL de Dolj; Viorel Constantinescu - deputat PSD de Buzau; Corneliu Ioan Dida - deputat PSD de Constanta.

Contactati de NewsIn, liberalul Mihail Lupoi si democratul Ioan Oltean au refuzat sa comenteze, in vreme ce restul parlamentarilor aflati pe lista lui Gusa au aratat ca legea le permite sa primeasca banii respectivi. „Legea e clara - acea alocatie se acorda celor care nu au domiciliul in Bucuresti", a spus deputatul Andrian Mihei, care a aratat ca locuieste in apartamentul proprietate personala impreuna cu sotia. El a subliniat ca situatia aceasta este mai buna decit cea in care statul ar da bani pentru plata hotelului. Deputatul PSD Gabriel Oprea a spus si el ca a primit banii conform legii, atit timp cit nu a avut buletin de Bucuresti. „Am primit bani pina la 31 august anul curent, cind am instiintat Camera ca m-am mutat in Bucuresti", a explicat el. „Toti parlamentarii care nu locuiesc in Bucuresti, chiar daca au proprietati, au dreptul la bani de chirie", a aratat el.

Deputatul PSD Corneliu Dida a motivat banii incasati prin aceea ca sta cu chirie in Constanta. „M-am mutat in Constanta in primavara lui 2004, mi-am schimbat si buletinul, am locuit in casa unei cumnate care m-a primit in spatiu, dar pentru ca sint fumator a facut o rinita, asa ca acum locuiesc cu chirie in Constanta, inclusiv in perioada vacantei", a explicat el. Deputatul a afirmat ca in apartamentul din Bucuresti locuiesc sotia sa impreuna cu copiii.

Deputatul PSD Viorel Constantinescu a declarat ca este problema lui unde locuieste si ca are in proprietate o garsoniera de 30 de metri patrati, dar in care sta fiica sa, studenta. El a declarat ca „nu a facut si el ce fac altii", vinzind locuinta fiicei sale, pentru a nu mai aparea in declaratia de avere.

Democratul Ioan Oltean a refuzat sa faca declaratii pe aceasta tema, desi presa centrala a relatat ca are trei apartamente in Bucuresti, dintre care unul inchiriat si doua libere, iar el sta cu chirie la o cunostinta. Senatorul PNL Mihail Lupoi a replicat ca „nu da interviuri la telefon".

Olteanu asteapta un semn de la Parchet Conducerea Parlamentului nu se grabeste sa afle adevarul. Contactat de Cotidianul, secretarul Camerei, Ioan Munteanu (PSD), spune ca nu se pune problema unei comisii de ancheta: „Nu este de competenta noastra in acest caz, ci a Parchetului". Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ne-a confirmat si el ca situatia este de natura penala. „Daca se va dovedi ca unii parlamentari sint in culpa, ar putea raspunde penal. Dovada trebuie sa o produca Parchetul General". Olteanu a explicat ca nivelul de competenta apartine Parchetului General deoarece este vorba de declaratii pe proprie raspundere ale parlamentarilor, „si, in astfel de situatii, justitia isi spune cuvintul". „Parchetul General se poate autosesiza in urma celor aparute in presa sau poate fi sesizat de orice persoana. Daca se demonstreaza ca sint parlamentari in culpa, ei vor suferi rigorile legii", a conchis Olteanu.

Articolul integral despre casele parlamentarilor, pe www.cotidianul.ro/select