Comisia Europeana (CE) are suspiciuni ca statul a pastrat prin contractul de privatizare dreptul de veto la Electrica Muntenia-Sud, clauza care ar incalca prevederile comunitare. Din acest motiv, CE a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa transm
Comisia Europeana (CE) are suspiciuni ca statul a pastrat prin contractul de privatizare dreptul de veto la Electrica Muntenia-Sud, clauza care ar incalca prevederile comunitare. Din acest motiv, CE a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa transmita documente pentru clarificarea situatiei.
"Dupa semnarea contractului, Comisia Europeana a fost notificata cu privire la privatizarea Electrica Muntenia Sud. In urma cu aproximativ o luna, oficialii europeni au solicitat clarificarea unor aspecte din contract, unul dintre ele fiind dreptul de veto al statului", a declarat pentru Mediafax Laszlo Gyerko, vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Contractul de privatizare a Electrica Muntenia-Sud a fost semnat in luna iunie si prevede obtinerea de catre grupul italian Enel a unui pachet de 67,5% din actiunile companiei, tranzactia in suma totala de 820,09 milioane de euro presupunand achizitia directa de titluri si majorarea capitalului social.
Oficialul AVAS a aratat ca institutia va transmite CE peste aproximativ doua saptamani documentele solicitate, anterior fiind programata o intalnire cu reprezentantii grupului Enel si cei ai consultantului PricewaterhouseCoopers.
"Tranzactia va fi finalizata numai dupa ce vom obtine toate aprobarile din partea CE", a spus Gyerko, care detine si functia de presedinte al Comisiei de privatizare a Electrica Muntenia-Sud.
Transferul efectiv al proprietatii depinde de indeplinirea mai multor obligatii, printre care achitarea actiunilor si majorarea capitalului, interval in care grupul italian va aviza operatiunile financiare ale companiei.
Tranzactia este conditionata si de avizul Comisiei Europene, modificarea unor reglementari de ordin legislativ, inexistenta unui efect negativ substantial (intrarea companiei in faliment fara ca actiunea sa fie respinsa pana la data finalizarii, inregistrarea unei pierderi de peste 20 milioane euro sau suspendarea licentei de distributie etc.), precum si de alte conditii tehnice.
Enel mai detine in Romania companiile Enel Electrica Dobrogea si Enel Electrica Banat, dupa ce in 2004 a preluat doua filiale Electrica. Compania Electrica a fost transferata la inceputul anului din portofoliul Ministerul Economiei la AVAS, in baza unei ordonante de urgenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.