Toti caii din Romania trebuie sa aiba pasapoarte pana la 1 iulie 2008, a declarat ieri presedintele Autoritatii Hipice Nationale, Robert Bartha, citat de Mediafax. Procesul de identificare a cabalinelor si eliberarea pasapoartelor pentru aceste anima
Toti caii din Romania trebuie sa aiba pasapoarte pana la 1 iulie 2008, a declarat ieri presedintele Autoritatii Hipice Nationale, Robert Bartha, citat de Mediafax. Procesul de identificare a cabalinelor si eliberarea pasapoartelor pentru aceste animale trebuie finalizat pana la aceasta data. Robert Bartha a spus ca pana in prezent au fost identificate circa 400.000 de cabaline, reprezentand 40% din totalul cailor din tara noastra. Identificarea inseamna aplicarea unui cip, iar dintre cele 400.000 de animale carora le-au fost aplicate aceste elemente, circa 10.000 au pasapoarte. "Pentru eliberarea pasapoartelor se citesc informatiile din cip si sunt transpuse in pasaport. Un cal care nu are pasaport poate circula in interiorul tarii, dar nu in alte state europene", a mai spus Bartha. Cailor identificati pana acum le-a fost aplicat un anumit tip de cip (cu zece elementi), insa pentru restul cabalinelor va fi folosit un alt tip de cip. Totodata, pentru cele 400.000 de animale, identificarea a fost platita de proprietari, insa pentru restul cailor plata procedurilor va fi suportata de la bugetul de stat. "Este recunoscuta identificarea celor 400.000 de animale. Pentru restul de 600.000, ANARZ (Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie - n.r.) a organizat licitatia pentru achizitionarea cipurilor, insa nu stiu sa fi inceput procedura de identificare", a afirmat Bartha. El a spus ca identificarea cabalinelor este efectuata de ANARZ si de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in timp ce autoritatea hipica supervizeaza operatiunea. Potrivit lui Bartha, exista un proiect legislativ de infiintare a unei companii nationale a cailor de rasa, care sa preia hergheliile aflate in administrarea Romsilva. Compania ar putea fi infiintata pana in primavara anului viitor si se va afla in subordinea Ministerului Agriculturii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.