Hidromelul este o bautura alcoolica slaba, obtinuta prin fermentarea mierii amestecate cu apa. Despre aceasta licoare amintesc vechi scrieri antice babiloniene, egiptene, elene si romane. Si in Dacia, recunoscuta pentru apicultura, a fost cunoscut, a
Hidromelul este o bautura alcoolica slaba, obtinuta prin fermentarea mierii amestecate cu apa. Despre aceasta licoare amintesc vechi scrieri antice babiloniene, egiptene, elene si romane. Si in Dacia, recunoscuta pentru apicultura, a fost cunoscut, alaturi de vin si alte sucuri fermentate. Pentru prepararea unui hidromel echilibrat este nevoie de miere de albine, apa potabila, acid citric, maia de fermenti, fosfat de amoniu, sucuri de fructe si tanin. Pentru a produce o fermentatie alcoolica a mierii, ea trebuie diluata. Se fierbe mierea cu apa, se ia spuma si se lasa la racit. Se adauga celelalte componente, apoi se lasa la fermentat. O data cu aceasta faza, toate operatiunile decurg la fel ca in tehnica vinului.   INDICATII. Se poate prepara hidromel din mere, din pere (cu conditia sa se fo­loseasca numai pere padu­rete), de gutui, de coacaze, vi­sine, afine, caise, piersici sau portocale. Daca este preparat corect, rezulta un produs al­coolic sanatos, echilibrat calitativ si, prin invechire, poate ri­valiza cu un vin de marca. Fruc­tele trebuie supuse unor tratamente speciale, ca oparirea si fermentarea sau macerarea. Fructele se opa­resc, deoarece prin acest procedeu se omoara mucegaiu­rile, fermentii salbatici si se inlesneste extragerea sucului. Hidromelul cu suc de fructe se limpezeste mult mai bine, fermentarea este mai sigura si rezista mai mult.   DIN MERE. Hidromelul din mere este cel mai apreciat dintre bauturile cu miere. Calitatea principala o constituie gustul fructului si parfumul mie­rii. Se poate folosi orice soi de mere, dar recomandate sunt cele tari, care sunt mai acre. Este indicat ca merele sa se preseze imediat dupa zdrobire, deoarece aceste fructe au tanin si se maro­nesc foarte repede. In general, se folosesc doua treimi mere coapte si o treime mere cazute sau padurete. Mierea cu apa se fierbe 45 de minute, luan­du-se spuma, apoi, cand se raceste, se adauga fosfatul de amoniu. Sucul se amesteca bine cu mierea fiarta si racita, apoi se insamanteaza cu o maia de fermenti puternica. In gene­ral, se prepara trei sortimente de hidromel: sec (este cel mai slab), demisec si de­sert. Se poate aromatiza cu flori de soc, atunci cand este fermentat.   Variante Hidromel demisec 10 l suc de mere lim­pe­zit, 5 kg miere cu 5 l apa la fiert, doua grame fosfat de amoniu si maia de fermenti. Se fac trageri de pe drojdii, sub protectia sulfului si se tine la damigeana pentru maturare doi-trei ani, dupa care se pune in sticle.  Hidromel desert 10 l suc de mere, 5 kg miere cu 5 l de apa la fiert, 3 g fosfat de amoniu si o maia puternica. Hidro­me­lul se tine la rece trei ani, dupa care se trage in sticle.  Hidromel sec 10 l suc de mere limpezit, 3 kg miere, 3 l apa, un g fosfat de amoniu, maia de fermenti. Se fermenteaza si apoi se transvazeaza sub protectia fumului de pu­cioasa. Se pastreaza in sticle.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.