Dupa ce ciocnirile dintre politie si manifestantii anti-Saakasvili au degenerat in violente in toata regula, seful statului georgian a decretat starea de urgenta si a anuntat alegeri prezidentiale anticipate.


Ministrul economiei si dezvoltarii, Giorgi Arveladze, a facut public faptul  ca incepand de ieri dimineata presedintele Mihail Saakasvili a instituit starea de urgenta pe tot teritoriul tarii, pentru o perioada de 15 zile. Cu o seara inainte, dinspre cabinetul primului ministru georgian se auzisera zvonuri ca presedintele ar fi vrut sa instituie starea de urgenta doar la Tbilisi si numai pentru 48 de ore.  La ora inchiderii editiei, Saakasvili a anuntat ca la data de 5 ianuarie 2008 vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate.


RÃ…ZBOI DIPLOMATIC. Pe parcursul starii de urgenta, presa are parte de restrictii. Doar postul national de televiziune poate difuza emisiuni de stiri. Manifestatiile de strada si grevele sunt interzise, iar la Tbilisi toate cursurile institutiilor de invatamant sunt suspendate. Uniunea Europeana si NATO sunt ingrijorate de situatia din Georgia, unde prezenta armatei e din ce in ce mai numeroasa. Ambasadorii tarilor UE din Georgia au semnat o declaratie comuna manifestandu-si ingrijorarea fata de situatia aparuta si solicitand angajarea "unui dialog constructiv", atat intre presedinte si opozitia care il acuza ca a provocat saracie si coruptie, cat si intre Georgia si institutiile europene. Saakasvili insa e convins ca, la mijloc, e mana Rusiei, care, prin serviciile secrete, vrea sa destabilizeze Georgia. De altfel, de ieri, intre Georgia si Rusia a inceput deja razboiul diplomatic, Saakasvili expulzand trei diplomati rusi, iar Rusia, anuntand ca va expulza si ea tot trei diplomati georgieni.