Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atentia asupra vinurilor provenite din Republica Moldova, dupa ce un control recent al Autoritatii a descoperit abateri privind calitatea produsului si modul de etichetare.
"Au existat probleme cu vin provenind din Republica Moldova, si anume vin alb, demidulce, de calitate superioara - care, de fapt, era un vin dulce - si cu un vin demisec - care, de fapt, in urma analizei s-a dovedit a fi un vin demidulce. (...) Controlul desfasurat a scos in evidenta exodul pe piata al vinurilor provenite, prin import, din Republica Moldova, constatandu-se abateri privind incadrarea in continutul de extract sec impus, incadrarea in categorie in functie de continutul de zaharuri, comercializarea de vinuri hibrid care, conform legislatiei din Romania, se pot utiliza numai in consumul familial, precum si probleme de etichetare", a spus Dan Vlaicu.
Presedintele Patronatului Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a atras atentia asupra faptului ca sunt probleme legate de regasirea istoricului vinurilor importate in Romania din alte state, indiferent ca sunt sau nu membre ale UE.
"O problema foarte importanta (...) este trasabilitatea vinului. ANSVSA si-a propus de curand un act normativ in acest sens, insa el este complet lipsit de fundamentare stiintifica si practica. Noi nu stim ce se intampla cu vinul care vine din Spania in Romania. Numai anul trecut au intrat in Romania aproximativ 700.000 de hectolitri de vin", a adaugat Ovidiu Gheorghe. Presedintele Patronatului Viei si Vinului a precizat ca inca nu a primit un raspuns clar de la ANSVSA in privinta controalelor la vinurile provenite din Republica Moldova, in conditiile in care acestea, alaturi de cele provenite din Georgia, au fost interzise comercializarii pe piata rusa din cauza continutului de metale grele.