In cadrul Comunitatii Internationale, Kazahstanul este recunoscut drept stat, care promoveaza o politica interna consecutiva, directionata spre asigurarea tolerantei, consimtamantului intercultural si interconfesional dintre reprezentantii tuturor na
In cadrul Comunitatii Internationale, Kazahstanul este recunoscut drept stat, care promoveaza o politica interna consecutiva, directionata spre asigurarea tolerantei, consimtamantului intercultural si interconfesional dintre reprezentantii tuturor nationalitatilor conlocuitoare pe teritoriul R.Kazahstan, care reprezinta poporul unitar al Kazahstanului. Popor ce-si faureste activ un stat modern, competitiv.
Kazahstanul este cointeresat in largirea si aprofundarea asa-numitului dialog al civilizatiilor, acordand intrutotul sprijin initiativelor internationale, orientate spre apropierea intelegerii reciproce dintre Orient si Occident in vederea solutionarii problemelor-cheie ce tin de oranduirea mondiala moderna.
Kazahstanul, pe teritoriul caruia locuiesc in buna intelegere reprezentanti ai 130 de nationalitati, ai 3000 de asociatii de cult, reprezentand mai bine de 40 de confesii, se potriveste ideal pentru a fi gazda Congresului religiilor universale. In decursul a multor veacuri teritoriul Marelui Desert s-a evidentiat prin modul de convetuire pasnica a reprezentantilor multor popoare, care impartaseau diverse religii - crestinism, iudaism, islam, budism, zoroastrism, tengrianism. Din timpuri stravechi si pana in zilele noastre, pamantul kazah isi mentine functia specifica de veriga de legatura dintre Asia si Europa, ramanand in continuare casa parinteasca a numerosi reprezentanti ai diverse popoare si religii.
Pe parcursul a multe decenii tara a acumulat o experienta unica de convietuire pasnica a multor popoare, spre care isi indreapta privirea si multe alte state din lume. O contributie majora asupra procesului de instituire si consolidare a modelului unei societati multietnice a avut-o si Adunarea generala a poporului kazah - institutie unica, directionata spre consolidarea intelegerii reciproce interetnice si interconfesionale.
Ideea organizarii Adunarii generale a poporului kazah, care in anul 2005 si-a sarbatorit 10 ani de la infiintare, a fost inaintata in cadrul primului Forum Etnic din tara, desfasurat in anul 1992, de catre Presedintele R.Kazahstan N. A. Nazarbaev. In discursul sau la acest forum, Şeful statului mentiona urmatoarele: „ Cea mai de pret bogatie a poporului nostru - prietenia dintre popoare - a fost dobandita de multe generatii de kazahi. Iar noi, generatia de astazi, nu avem dreptul sa o irosim, dand uitarii bunele traditii, formate pe parcursul unei perioade istorice indelungate si nicidecum pe parcursul ultimelor decenii, prin directive comuniste. Important este zi de zi, clipa de clipa sa ascultam vocea fiecarui popor, a fiecarei natiuni. Anume din acest motiv se impune necesitatea atribuirii forumului unui caracter permanent, astfel creand o noua institutie sociala".
Astazi Adunarea generala a poporului reprezinta un element de baza in sistemul politic al R. Kazahstan, unind interesele tuturor etniilor si asigurand respectarea stricta a drepturilor si libertatilor tuturor cetatenilor, indiferent de apartenenta nationala. Definindu-si directiile sale prioritare, Adunarea generala a poporului kazah isi traseaza scopuri si sarcini responsabile : consolidarea statalitatii reinnoite, apararea drepturilor si libertatii omului, a intereselor poporului si ale statului, trecerea la un nou nivel calitativ de dezvoltare, corespunzator cerintelor unei comunitati mondiale civilizate.
In plan mondial a sporit mult autoritatea acestei organizatii. Spre exemplu, Secretarul General al ONU Kofhy Annan, apreciind Kazahstanul drept "exemplu de intelegere intre natiuni", considera ca doar "datorita activitatii Adunarii generale a poporului kazah, diversele grupuri etnice, culturale, religioase, care constituie aceasta mare natiune, au posibilitatea de a participa la procesul de adoptare a deciziilor importante ce le difinesc modul de viata".
Drept actiuni concrete ale Adunarii in vederea asigurarii conditiilor de dezvoltare culturala si lingvistica a tuturor etniilor convietuitoare pe teritoriul R.Kazahstan sunt: Festivalul popoarelor convietuitoare pe teritoriul R. Kazahstan, Festivalul limbii materne; Concursul elevilor din scolile duminicale pentru aprecierea nivelului de cunoastere atat a limbii de stat, cat si a limbii materne; Conferinte si seminare practic-stiintifice internationale si republicane referitoare la problemele lingvistice; Mese rotunde dedicate problemelor de dezvoltare etnica si culturala.
In multe regiuni si orase din republica au fost deschise Muzee etnografice a diverse popoare care locuiesc pe teritoriul R. Kazahstan, iar uigurii, nemtii, coreenii, uzbecii au si teatrele sale nationale. E bine cunoscut faptul, chiar si peste hotarele tarii, ca aproape fiecare asociatie national-culturala detine si un colectiv artistic etnografic.
In luna mai a anului curent Parlamentul R.Kazahstan a adoptat un sir de amendamente constitutionale, care au atras dupa sine modificari esentiale ale puterii reprezentative. Una dintre noutatile reformei constitutionale o reprezinta modificarea, adica sporirea, numarului de deputati in Majilis-ul Parlamentului. Acesta constituie 107 persoane, dintre care 9 sunt alesi de catre Adunarea generala a poporului kazahstanez., ceea ce denota rolul crescand al acestui forum in societate.
Astfel, prin atribuirea unor locuri speciale Adunarii in Parlament, odata cu sporirea numarului de deputati in Majilis-ul Parlamentului, a devenit posibila reprezentarea in Parlament a celor mai mari etnii traitoare pe teritoriul R.Kazahstan.
Crearea in Kazahstan, prin participarea nemijlocita a Adunarii generale a poporului, a unui mediu sanatos de instruire, cultural si lingvistic pentru toate minoritatile etnice, existenta obiectelor informational-culturale, extinderea legaturilor internationale contribuie in mare masura la dezvoltarea social-politica si culturala a R.Kazahstan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.