Piata de consultanta din Romania este estimata la 260 milioane de euro, in ascensiune cu peste 20% fata de anii precedenti, crestere datorata in mare parte aderarii la UE, se arata intr-un raport emis catre Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Management (FEACO).
Raportul mai precizeaza si faptul ca expertii in domeniu sunt de parere ca piata de consultanta in management din Romania nu este inca matura, mai mult din cauza fragmentarii provocate de numarul mare de competitori.
La ora actuala, piata europeana de consultanta in management are o valoare estimata la 74 miliarde de euro, in crestere cu 10,7%, fiind a doua oara cand inregistreaza o crestere de doua cifre, prima fiind in 2001, se mai arata in raport.
Germania este cea mai mare piata pentru consultanta in Europa, urmata de Marea Britanie, pe locul doi. Franta sau Spania se situeaza pe locul trei, in functie de criteriile folosite.
Serviciile de consultanta sunt mai bine reprezentate in Franta, in timp ce vanzarile totale din Spania sunt mai mari decat cele din Franta. Consultanta in management contribuie la ora actuala cu 0,62% la PIB al Europei, iar cele mai multe tari au raportat o crestere consistenta a pietei de consultanta in management. Serviciile de consultanta reprezinta 56% din cifra de afaceri totala a acestor servicii, iar cele de externalizare se afla la egalitate cu dezvoltarea si integrarea sistemelor, reprezentand 19%. In cadrul serviciilor de consultanta in afaceri, cele doua fruntase sunt managementul operatiunilor si managementul strategic.
Cresterea economica si stabilitatea au fost principalele motive pentru cresterea acestei piete, la fel si faptul ca organizatiile europene au realizat ca pentru a putea fi competitive pe piata globala trebuie sa se dezvolte si sa investeasca. Alte motive au fost integrarea in Uniunea Europeana, pentru statele recent devenite membre, si cresterea exportului catre tarile est-europene. Industria, sectorul public si afacerile bancare au ramas sectoarele fruntase in cele mai multe dintre statele est si vest-europene, reprezentand 70% din totalul pietei.
FEACO este cea mai mare structura mondiala a organizatiilor de consultanta. In FEACO sunt inregistrate in prezent asociatii din 23 de tari europene, inclusiv majoritatea tarilor cu economie in tranzitie, firme de consultanta si training in management din piata romaneasca.