Acuzatia pe care trebuie sa o dovedeasca procurorii de la Haga este de incitare la ura, crima, tortura si persecutii impotriva croatilor, musulmanilor si altor etnii in timp ce Seseli pledeaza nevinovat si vrea sa demonstreze ca a existat o conspirat
Acuzatia pe care trebuie sa o dovedeasca procurorii de la Haga este de incitare la ura, crima, tortura si persecutii impotriva croatilor, musulmanilor si altor etnii in timp ce Seseli pledeaza nevinovat si vrea sa demonstreze ca a existat o conspiratie pentru o operatiune internationala complexa impotriva Iugoslaviei. Seseli s-a predat benevol pentru a demonstra ca Serbia nu este vinovata in fata aceluiasi tribunal care l-a judecat si pe ultimul lider sarb, Slobodan Milosevici, care a murit in timpul detentiei la Haga, in martie 2006. Procesul impotriva liderului Partidului Radical Sarb trebuia sa inceapa la sfarsitul anului trecut, dar acuzatul a intrat in greva foamei pe o perioada de 28 de zile, dupa ce tribunalul i-a impus avocati care sa il reprezinte pentru a grabi procedurile. In cele din urma, el si-a castigat dreptul firesc de a se apara singur. Procurorii il acuza pe Seseli de sustinerea unor discursuri incendiare in favoarea unei "Serbii Mari" instigand la eliminarea fortata a croatilor, musulmanilor si a altor etnici minoritari de pe teritorii intinse din fosta Iugoslavie, la inceputul anilor '90. El este acuzat de incitare la crima, tortura, persecutare, tratamenete inumane, deportare, rele tratamente, distrugere intentionata, jaf si recrutarea de voluntari sarbi pe care i-a indoctrinat cu "retorica sa extremista". Potrivit acuzarii, sute de etnici non-sarbi au fost arestati, batuti, torturati si ucisi de fortele pe care Seseli le-a recrutat si antrenat. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.