Dupa doi ani de  implementare cu succes a programului Rabla pentru autoturisme, guvernantii s-au gandit sa-l adopte si pe cel pentru tractoare. Programul de stimulare a innoirii parcului national de tractoare a fost aprobat ieri de senatori cu m
Dupa doi ani de implementare cu succes a programului Rabla pentru autoturisme, guvernantii s-au gandit sa-l adopte si pe cel pentru tractoare. Programul de stimulare a innoirii parcului national de tractoare a fost aprobat ieri de senatori cu majoritate de voturi, acestuia fiindu-i alocata suma de 21 milioane lei in fiecare an.
Initiativa legislativa prevede acordarea, o singura data, a sumei de 17.000 de lei pentru casarea unui tractor mai vechi de 12 ani celor care se inscriu in program. Suma solicitata initial pentru acest program era de 51 de milioane de lei din Fondul National de Mediu, dar in urma discutiilor purtate intre Comisia economica, semnatarii proiectului de lege si presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, s-au alocat anual mai putin de jumatate. Pentru a beneficia de acest program, orice proprietar al unui tractor uzat, care a depasit durata de exploatare normata, trebuie sa intruneasca cumulativ mai multe conditii. Cei cinci pasi in obtinerea unui tractor nou sunt urmatorii: Proprietarul tractorului mai vechi de 12 ani trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui tractor nou si sa predea tractorul spre casare unui operator economic. Ulterior, fostul posesor trebuie sa obtina un certificat de distrugere, in baza caruia poate radia tractorul uzat si, in sfarsit, achizitionarea tractorului nou de la un producator validat. Suma de 17.000 de lei va putea fi obtinuta o singura data si se va scadea din pretul de achizitie al unui tractor nou. Daca pentru proprietarii de tractoare vechi lucrurile merg ca pe roate, operatorilor economici care incearca sa refoloseasca parti din tractorul pe care ar fi trebuit sa-l caseze li se vor pune bete-n roate.
Semnatarii proiectului de lege au prevazut in document ca introducerea pe orice cale spre reutilizare a caroseriei, sasiului ori a motorului sau comercializarea ulterioara a tractoarelor uzate complet de catre operatorii economici autorizati constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei. Daca proiectul trece si de Camera Deputatilor, dupa promulgarea legii de catre seful statului, aceasta va intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.