350 de sesizari privind afectiuni cauzate de radiatii
600.000 bucuresteni, expusi zilnic intre 15 si 60 minute
Releu de 66 metri, langa o casa de 5 metriAsociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, organizatie neguvernamentala dif
350 de sesizari privind afectiuni cauzate de radiatii
600.000 bucuresteni, expusi zilnic intre 15 si 60 minute
Releu de 66 metri, langa o casa de 5 metriAsociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, organizatie neguvernamentala diferita si nesubordonata Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sustine ca in urma campaniei pe care a initiat-o anul trecut "au inceput sa cada antenele GSM".
Campania de constientizare a pericolelor generate de amplasarea haotica a antenelor GSM a fost demarata de APC Romania la data de 4 aprilie 2006, pana in acest moment inregistrandu-se 350 de sesizari. Asociatia precizeaza ca, in ciuda demersurilor facute in diferite instante, doar unele dintre antene au fost desfiintate, altele functionand inca din cauza refuzului operatorilor de telefonie mobila.
Potrivit presedintelui APC Romania, Costel Stanciu, sesizarile primite vizau afectiunile dobandite de locatarii blocurilor pe care erau amplasate antenele, de cele mai multe ori acestea fiind cefalee, tulburari vizuale, oboseala cronica, somn agitat, tulburari de comportament, dificultati de concentrare, schimbari ale starii de spirit, slabiciune musculara, afectiuni ale glandei tiroide. In majoritatea cazurilor, antenele GSM erau montate fara acordul a 51% dintre proprietari, asa cum cere legea, si fara acordul celor care locuiesc la ultimul etaj.Orange refuza sa mute antenaCu toate ca nu exista studii care sa dovedeasca efectele negative pe care le-ar putea avea radiatiile antenelor asupra oamenilor, au existat instante care le-a dat dreptate reclamantilor obligand operatorii de telefonie mobila sa le desfiinteze sau sa le amplaseze in alt loc. Este cazul locatarilor dintr-un bloc din Drumul Taberei care, dupa ce au dat in judecata compania Orange si primaria Sectorului 6, au obtinut dreptul de a se stopa imediat montarea antenelor pe blocul lor. "Desi exista o sentinta definitiva in acest sens, Orange refuza sa mute antena in alta parte", sustine presedintele APC.
Un alt caz, in care reclamantul este presedintele APC, priveste incalcarea de catre Orange a legislatiei referitoare la procesul de autorizare a executarii lucrarilor de constructie a unui releu de telefonie in judetul Buzau. "Potrivit certificatului de urbanism depus de Orange, inaltimea statiei de telefonie mobila este de 65,70 m, iar inaltimea caselor din vecinatatea acestei statii este de 5 m, asa incat statia Orange este de 13 ori mai inalta decat casele din vecinatate. Vinerea trecuta, Curtea de Apel Ploiesti a hotarat anularea autorizatiei de construire si a dispus demolarea statiei de telefonie mobila. Hotararea este definitiva si irevocabila", precizeaza Costel Stanciu.ANPC recomanda precautieIncriminand legislatia mult prea permisiva in acest domeniu, cu atat mai mult cu cat exista antene GSM plasate pe terasele spitalelor (Spitalul CF 2 din Bucuresti, Spitalul Municipal din Tulcea, Spitalul Municipal din Campulung Muscel etc.), dar si in apropierea unitatilor de invatamant, presedintele APC sustine ca peste 600.000 de bucuresteni sunt expusi radiatiilor electromagnetice, zilnic, intre 15 si 60 de minute.
Printre cele mai frecvente probleme datorate amplasarii antenelor se numara lipsa placutelor de identificare (astfel incat sa se cunoasca beneficiarul, asa cum prevede Legea 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii), lipsa masuratorilor parametrilor campurilor electromagnetice neionizate generate de antene si, mai ales, lipsa de informare a cetatenilor.
Contactat telefonic, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Mihail Meiu, ne-a confirmat existenta tuturor acestor probleme, sustinand insa ca, din pacate, nu exista niciun studiu pe aceasta tema.
"Este foarte posibil sa existe persoane afectate de aceste radiatii, dar niciun studiu nu confirma acest lucru. Nu exista niciun document oficial din care sa reiasa eventualele efecte negative pe care radiatiile le-ar putea avea asupra oamenilor, cu atat mai putin daca este vorba despre perioade indelungate, de 15 - 20 de ani. Exista dezbateri puternice pe aceasta tema, dar ANPC nu poate deocamdata decat sa aplice principiul precautiei", ne-a declarat Mihail Meiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.