Uniunea Europeana este constienta de faptul ca pierde tot mai mult teren in relatia cu Rusia. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii din cadrul Consiliului European pentru Afaceri Externe, care si-au facut public studiul chiar in ziua in care Duma rusa a votat in unanimitate suspendarea tratatului CFE, care limiteaza detinerea de arme conventionale in Europa.
Analistii sunt de parere ca a devenit imperativa nevoia de elaborarea, de catre UE, a unei strategii comune care sa prezinte interesele europene la curtea moscovita. "Strategia din anii a€™90 prin care Europa a incercat «sa occidentalizeze» o Rusie pe atunci slabita si indatorata a esuat, asa ca tarile membre ale UE au subminat o abordare comuna a relatiei cu Kremlinul, incheind singure intelegeri cu Rusia", sustin analistii citati de Reuters si preluati de Rompres. "In ziua de azi, Moscova stabileste agenda relatiilor UE-Rusia si o face in asa fel incat sfideaza din ce in e mai mult regulile jocului", spune Joschka Fischer, fost ministru de Externe al Germaniei, care este si copresedinte al Consiliului European pentru Afaceri Externe.

DOUA TABERE. Statele membre UE abordeaza Rusia in doua feluri - "ori au o politica de ingradire fata de o amenintare pe care o percep din partea Moscovei, ori vad in Rusia un potential partener care se strecoara vrand-nevrand in sistemul european", se mai arata in raport. Documentul prezinta Germania, Franta, Italia si Spania ca fiind parteneri strategici care si-au construit relatii bilaterale speciale cu Rusia, fapt care ar submina uneori, in opinia autorilor, interesele comune ale UE privind, de exemplu, energia sau relatiile cu fostele state din blocul sovietic. Alte zece state - Austria, Belgia, Bulgaria, Finlanda, Ungaria, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia si Portugalia - abordeaza o "prietenie pragmatica" in relatia cu Rusia, tinzand sa puna pe primul loc schimburile comerciale si lase deoparte eventualele animozitati cu Moscova.

HOP SI ROMANIA. Celelate noua tari - Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Letonia, Olanda, Suedia si Romania - pastreaza o "distanta pragmatica" fata de rusi, au relatii comerciale cu acest stat, dar nu ezita sa-l critice uneori in domenii ca democratia sau drepturile omului.
In concluzie - se arata in raport - UE ar trebui sa insiste asupra implementarii de catre Rusia a tuturor acordurilor si standardelor pe care si le-a asumat, conditionand chiar participarea Rusiei in G8 de respectarea legilor internationale.