Miine debuteaza Salonul National de Psihologie, eveniment organizat pe durata a patru zile de revista „Psihologia Azi".La editia anterioara a Salonului de Psihologie,
sectorul de art-terapie pentru copii a fost printre
cele mai vizitate Pestisorul cu cele trei dorinte, fetele anorexice, mersul pe carbuni incinsi, nasterea sub hipnoza sau tehnicile de intrare in transa vor colora cea de-a doua editie a Salonului National de Psihologie. Evenimentul va avea loc intre 8 si 11 noiembrie la Sala Palatului din Capitala. „Pe linga informatiile pe care specialistii le pot obtine, Salonul include, gratuit, centre de consiliere si evaluare psihologica, de expertiza grafologica, de art-terapie pentru copii sau de interpretare a visurilor", spune Cecilia Caragea, consultant PR la agentia Arena Communications, coorganizator al Salonului. „Un adevarat spectacol va fi workshopul «Fire-walking». Dupa doua ore de pregatire, participantii vor umbla pe carbuni incinsi", anunta Caragea. In privinta tehnicilor psihoterapeutice si de consiliere psihologica, oferta e foarte diversa. Directoarea Accept, Florentina Bocioc, va vorbi simbata despre cum functioneaza terapia pentru minoritatile sexuale, dar vor fi prezentate si terapii inedite, cum e hipnoza la nastere, despre care va vorbi psihoterapeutul Camelia Stavarache. Ea va lansa si cartea „Cazuri neobisnuite in psihoterapie", un „volum ce descrie persoane care se tem de nasturii de la haina, de diavol sau de flatulenta", exemplifica autoarea. Grija fata de propriul trup si tehnicile corporale vor fi la fel de bine reprezentate. Aurel Mocanu invita participantii la experiente samanice: „Folosind sunetul de toba sau de toaca, persoanele vor putea intra intr-o usoara stare de transa, prin care vor obtine o mai buna cunoastere de sine". Dintr-o cu totul alta perspectiva, psihoterapeutul Irina Cepreanu de la Clinica Aquamarine va vorbi duminica despre cazuri de anorexie si bulimie. „Voi insista asupra relatiei mama-fiica, privita ca origine a acestor suferinte", ne lamureste specialista.

Consilierea si evaluarea psihologica in domeniul resurselor umane (HR) vor fi bine reflectate la Salonul National de Psihologie, unde participantii vor putea afla cum sa vorbeasca in public, sa fie persuasivi sau sa gindeasca precum un milionar. Doru Dima, directorul national al companiei Profiles International, ne-a spus ca va explica vineri „in ce consta managementul performantei si cum poate fi adaptat la strategiile companiilor, prin folosirea instrumentelor de evaluare a obiectivelor si competentelor si de identificare a sarcinilor". Tot din sfera HR vine si compania Extreme Training. „Trainerul nostru va porni de la povestea pestisorului de aur si a celor trei dorinte, pe care participantii la workshop le vor trece pe hirtie. Apoi ii vom ajuta sa gaseasca resursele necesare si sa devina responsabili, pentru ca de multe ori asteptam sa ni se intimple ceva din afara", spune Marian Rujoiu, managerul companiei.

Parintii care vor ajunge la Salon vor putea invata ce au de facut pentru a creste niste odrasle creative si echilibrate psihic. Cei mici vor putea lua parte la sedinte de art-terapie, iar Irina Petrea le va transmite celor mari experienta sa de Supernanny. Directorul IRSCA Gifted Education, prof. Florian Colceag, le va spune parintilor vineri cum sa gaseasca cele mai bune metode pentru dezvoltarea abilitatilor copiilor lor si pentru a nu-i lasa sa ajunga niste maturi cu o gindire plata.

Bucurindu-se si de prezenta Asociatiei Americane de Psihologie, „Salonul National de Psihologie are meritul de a reusi sa imbine nivelul manifestarilor stiintifice de exceptie cu interesul publicului larg si cu cel al angajatorilor si al fortei de munca", arata Cecilia Caragea.

Capete de afis Pe tot parcursul Salonului National de Psihologie, vor functiona centre specializate in consiliere psihologica si explorarea visurilor. Simbata vor fi acordate premiile de excelenta in domeniile psihoterapie, training, dezvoltare personala, publicistica si resurse umane. In aceeasi zi va fi lansata cea de-a treia editie a Catalogului de Teste si Instrumente Psihologice, grupata in trei categorii: elementar, standard si profesional. Pe parcursul celor patru zile de Salon, vor mai fi lansate carti din domeniul psihoterapiei, semnate de Jacques Salomé, Cristiana Levitchi sau Cristian Andrei. Salonul se deschide miine cu un workshop de yoga, urmat de o discutie pe marginea controverselor din psihosomatica, dialog condus de medicii Florin Tudose si Ioan Bradu Iamandescu. (V.P.)

Descarcati programul celor patru zile ale Salonului National de Psihologie (format PDF)