Finlanda, tara cu o rata a criminalitatii extrem de scazuta, este in stare de soc dupa ce un tanar de 18 ani a deschis focul in incinta unui liceu, omorand cel putin sapte persoane, potrivit bilantului actual al Politiei. Incidentul a avut loc in orasul Tuusula, la 40 de kilometri de Helsinki.


Autorul crimelor era, la randul sau, elev al liceului. Elevii si profesorii care au scapat nevatamati povestesc ca baiatul intra in mai multe sali de clasa, tragea la intamplare dupa care pornea in cautare de noi victime. "Parea ireal ca un elev caruia i-am predat sa alerge spre mine, tipand, cu un pistol in mana", a relatat unul dintre profesori, citat de presa finlandeza.


VIU SAU MORT? Deocamdata nu sunt cunoscute multe informatii despre atacator, despre soarta sa sau motivele care l-au determinat sa comita un asemenea gest. Inspectorul-sef Tero Haapala, de la Biroul National de Investigatii a declarat, miercuri dupa-amiaza, ca fortele de ordine au preluat controlul asupra situatiei.

Guvernul a convocat o reuniune de urgenta. Autoritatile locale din sudul Finlandei au cerut Biroului National de Investigatii sa declanseze o ancheta asupra incidentului.


PE INTERNET. Inaintea atacului, pe site-ul YouTube a fost publicat un clip video intitulat "Masacrul de la liceul Jokela". inregistrarea incepe cu o imagine statica a scolii, prezentand ulterior un barbat care indreapta un pistol catre camera video. Clipul a fost publicat de un utilizator care foloseste pseudonimul Sturmgeist89, insa inregistrarea la YouTube contine si numele real declarat de utilizator. Un alt clip publicat de Sturmgeist89 prezinta un tanar care trage cu un pistol intr-un mar, intr-o padure acoperita de zapada. (Mediafax)Mediafax