Credinciosii ortodocsi si greco-catolici ii praznuiesc astazi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, considerati, in traditia crestina, conducatorii cetelor de ingeri si calauze ale sufletelor in drumul spre rai.

Conform statisticilor, 1.250.000 de mii de romani poarta numele acestora sau derivate. Aceasta este ultima mare sarbatoare a sfintilor inainte de inceperea Postului Craciunului. Arhanghelul Gavriil, al carui nume se traduce "Aparatorul meu este Dumnezeu", este considerat mesagerul vestilor bune.

El le-a vestit Sfintilor parinti Ioachim si Ana nasterea Fecioarei Maria. Vestea cea buna, Nasterea Mantuitorului, a fost adusa Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil.

Este infatisat in icoane ca purtator al unui semn divin - un crin sau o trompeta in care va suna pentru a anunta cea de-a doua venire.

Mihail se traduce din ebraica prin "Cine-i ca Dumnezeu". Mihail, care transmite rugaciunile adresate de credinciosi Tatalui ceresc si este cel dintai dintre ingerii pazitori care s-a luptat cu ingerii razvratiti impotriva lui Dumnezeu, este reprezentat in iconografia ortodoxa si in costum de soldat, ce poarta in mana o sabie cu varful indreptat spre pamant.